Opt festivaluri culturale, finanţate de spectatori. De ce s-a luat această decizie

Opt festivaluri importante din România vor fi finanţate printr-o modalitate inedită în ţara noastră – o campanie de crowdfunding desfăşurată sub denumirea “We Are Here”. Spectatorii care au participat la ediţiile din anii precedenţi ale festivalurilor şi toţi cei care sunt interesaţi ca acestea să aibă loc şi în 2013 pot face donaţii online sau prin SMS, iar banii strânşi vor fi viraţi către organizatori.
Spectacol de teatru (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
10.04.2013

Opt festivaluri importante din România vor fi finanţate printr-o modalitate inedită în ţara noastră – o campanie de crowdfunding desfăşurată sub denumirea “We Are Here”. Spectatorii care au participat la ediţiile din anii precedenţi ale festivalurilor şi toţi cei care sunt interesaţi ca acestea să aibă loc şi în 2013 pot face donaţii online sau prin SMS, iar banii strânşi vor fi viraţi către organizatori.

“Festivalurile selectate pentru finanţare au fost alese de echipa noastră, astfel încât să fie din domenii cât mai diverse. Ne-am oferit să-i ajutăm prin această strângere de fonduri şi credem că putem face lucrurile să meargă. De la începerea campaniei, am primit încă vreo 15 cereri şi de la cei care se ocupă de alte festivaluri şi care au nevoie de finanţare”, a declarat, pentru Epoch Times, Delia Marcu, iniţiatoarea campaniei.

Cei care doresc să facă donaţii pentru cele opt festivaluri selectate într-o primă etapă pot intra pe site-ul care poartă numele campaniei şi unde se pot dona diverse sume până pe 23 aprilie.

“Fiecare persoană care face donaţii îşi poate alege un festival anume, mai multe sau poate dona pentru toate cele opt, urmând ca apoi sumele să fie împărţite în mod egal. Nu s-a mai organizat până acum o campanie de crowdfunding pentru finanţarea festivalurilor culturale, este ceva inedit pentru noi. Plăţile se pot face online cu cardul. Ne bucurăm ca am început cu proiecte culturale şi ne gândim să continuăm. Până acum am strâns 1.500 de euro. Vrem să aducem în atenţie o formă de finanţare alternativă”, a precizat Delia Marcu.

La campania de crowdfunding au fost înscrise opt festivaluri importante din arta cinematografică, teatrală şi muzicală.

“Pentru peste 500.000 de spectatori din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Alexandria, aceste festivaluri au devenit momentele culturale cele mai intense ale ultimilor opt ani. În contextul în care organizatorii festivalurilor culturale independente se confrunta cu subfinanţarea şi reducerea bugetelor, iniţiem prima campanie majoră de crowdfunding de pe piaţa românească, prin lansarea platformei We Are Here. Este prima campanie de activare a fiecărui fost, actual sau viitor spectator. Publicul poate susţine acum concret proiectele pe care le-a urmărit şi aplaudat, finanţând ediţiile din acest an ale festivalurilor participante. We Are Here este o gală de strângere de fonduri virtuală: festivalurile ies la scenă deschisă, pentru prima dată, în faţa publicului, într-o acţiune menită să creeze un precedent puternic. Rezultatele vor fi unele palpabile, şi anume ediţiile din 2013 ale evenimentelor, iar susţinătorii vor fi recunoscuţi public”, au anunţat organizatorii.

Pe platforma We Are Here, fiecare spectator poate dona o sumă care începe de la 5 euro sau poate achiziţiona afişul campaniei prin SMS, pentru o sumă de 6,2 euro. Fondurile obţinute prin donaţie sau prin cumpărarea afişelor intră direct în contul organizatorilor festivalurilor listate. Susţinătorii vor fi nominalizaţi în cadrul evenimentelor şi vor primi afişul campaniei, personalizat cu numele lor.

Care sunt festivalurile finanţate

Iniţiatorii campaniei de crowdfunding au ales opt festivaluri importante pentru finanţare:

- Anim’est – Festivalul internaţional de film de animaţie, ediţia a VIII-a

- NexT – Festivalul internaţional de film, ediţia a VII-a

- Ideo Ideis – Festivalul naţional de teatru tânăr, ediţia a VIII-a

- sonoro – Festivalul internaţional de muzică de cameră, ediţia a VIII-a

- KINOdiseea – Festivalul internaţional de film pentru copii, ediţia a V-a

- Green Hours Internaţional Jazz – Festivalul internaţional de jazz, ediţia a V-a

- Street Delivery – Convertirea peisajului urban în peisaj cultural, ediţia a VIII-a

- Temps D’images – Festivalul de teatru, dans şi imagine foto/video, ediţia a VI-a

La ediţiile din anii anteriori, au participat peste 500.000 de spectatori, au fost proiectate peste 9.500 de filme, au avut loc 200 de spectacole de teatru, 200 de concerte şi au venit în România peste 500 de invitaţi străini.

Cum a apărut ideea unei astfel de finanţări

“Ideea ne-a venit într-o seară, stând la birou şi uitându-ne la ce s-a întâmplat cu finanţările pe care le primesc festivalurile. În ciuda dificultăţilor financiare, festivalurile continuă în fiecare an, iar dacă ei merg mai departe, noi vrem să-i ajutăm. Îi lăsăm pe ei să se ocupe de conţinutul cultural. Sperăm să introducem un precedent puternic, iar spectatorii ne-au ajutat şi s-au mobilizat”, a explicat Delia Marcu.

Actuala conducere a Institutului Cultural Român (ICR) a decis să nu mai acorde finanţare pentru proiecte importante de festivaluri, cum ar fi TIFF, Festivalul Naţional de Teatru (FNT), Anonimul, Anim'est şi Kinodisee, care au fost considerate neeligibile. "Nu am primit nicio informare cu privire la motivele pentru care proiectul nostru a fost declarat neeligibil. Probabil că proiectul ăsta nu se înscrie în priorităţile Institutului Cultural Român", a declarat recent Laurenţiu Brătan, preşedintele Asociaţiei Este'n'est, organizatorul Festivalului Anim'est.

Nici Johannes Konstantin Schmidt, directorul Sibiu Jazz Festival, nu primise o informare oficială privind declararea evenimentului pe care îl organizează drept neeligibil.

"Nu ştiu nimic, pentru că nu am primit nicio informare. Am verificat chiar acum. Pe mail-urile noastre - avem mai multe adrese de e-mail care sunt afişate şi pe site-ul festivalului - nu am primit absolut nicio ştire semnată, ştampilată, oficială, în consecinţă nu am niciun fel de comentariu, deoarece nu cunosc în niciun fel motivaţia grupei de experţi, despre care presupun că vin din afara instituţiei, presupun că sunt plătiţi ca să expertizeze nişte proiecte, îşi fac datoria mai mult sau mai puţin profesionist", a declarat Johannes Konstantin Schmidt.
ICR a alocat pentru evenimentele pe care le finanţa suma de 450.000 de lei.

Ce este crowdfunding

Crowdfunding – strângerea de fonduri cu ajutorul maselor – este un termen relativ nou, dar nu trebuie uitată nici celebra campanie “Daţi un leu pentru Ateneu”, realizată înainte de construirea importantului edificiu din Bucureşti.

Finanţarea unor proiecte prin campanii lansate pe internet pentru strângere de fonduri a cunoscut o creştere explozivă anul trecut, conform unui studiu publicat de cabinetul de cercetări de piaţă Massolution.

În modul acesta, s-au strâns la nivel global aproximativ 2,7 miliarde de dolari în 2012, în creştere cu 81% faţă de anul anterior. Un procent de 95% din suma totală a fost colectat în America de Nord (1,6 miliarde de dolari) şi Europa (945 milioane de dolari).

În 2012, aproape o treime din fonduri au fost folosite pentru finanţarea unor proiecte sociale şi filantropice, 16,9% - companii, 11,9% - filme şi teatru şi 7,5% - muzică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor