Oprişan "eternul dosar" amânat din nou. Află motivul legal

Marian Oprişan
Marian Oprişan (Epoch Times România)

"Eternul dosar" Căprioara, în care preşedintele PSD al Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, este acuzat de corupţie a fost amânat joi din nou, după ce expertul contabil agreat de Ministerul Justiţie nu s-a prezentat la audierea programată de instanţă.

Potrivit digi 24, magistraţii au fost obligaţi să mai pronunţe o amânare în dosarul care se judecă de mai bine de opt ani, pe motiv că expertul contabil nu s-a prezentat la audieri iar instanţa nu a intrat în posesia raportului contabil care să arate dacă în urma lucrărilor atribuite de Marian Oprişan unor firme s-a adus vreun prejudiciu bugetului de stat.

Expertul contabil a fost amendat pentru neprezentare şi va trebui ca până pe 6 ianuarie să depună la dosar zece exemplare ale raportului.

O amânare similară a fost pronunţată şi pe 7 noiembrie a.c., tot pe motiv de expertiză contabilă. Lucian Buta, judecătorul care se ocupă de dosarul baronului de Vrancea, a motivat că amânarea se impune pentru că a constatat că expertiza contabilă cerută în urmă cu o lună şi jumătate nu este încă finalizată.

Următoarea înfăţişare în acest dosar va fi pe 8 ianuarie, mai precizează sursa citată.

Dosarul Căprioara

Preşedintele CJ Vrancea a fost trimis în judecată în 2006, acuzat de abuz în serviciu, folosirea banilor în alte scopuri decât cele declarate, fals şi uz de fals, pentru achiziţionarea în condiţii ilegale a Complexului Turistic "Căprioara", pentru nereguli în alte finanţări, şi reabilitarea doar pe hârtie a unor drumuri din Vrancea, de către firme de casă care au încasat bani de la Consiliul Judeţean pentru lucrări unde nu au turnat nici măcar o găleată de asfalt. Prejudiciul creat Ministerului Transporturilor este de circa 1,5 milioane de euro, cel creat bugetului CJ Vrancea se ridică la aproximativ 600.000 de euro, iar cel creat în dauna Guvernului ajunge la circa 75.000 de euro.

Un dosar cu parcurs spectaculos. Kovesi cere pedepsirea magistraţilor pentru tergiversare

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii la începutul lunii iunie, să sancţioneze posibilele abateri disciplinare ale magistraţilor din cadrul judecătoriei Cluj Napoca care se ocupă de dosarul de corupţie al preşedintelui CJ Vrancea, pe motiv că dosarul nu a fost soluţionat de peste 8 ani de zile.

Dosarul de corupţie al lui Oprişan a avut un parcurs spectaculos din iunie 2006 de când acesta a fost trimis în judecată de procurorii DNA. După 18 termene la judecătoria Focşani, dosarul a fost strămutat la Tribunalul Cluj, după alte 10 termene a ajuns la Judecătoria Cluj, ca mai apoi să ajungă la Curtea Supremă, de unde s-a întors la Judecătoria Focşani şi apoi din nou la Judecătoria Cluj, iar în tot acest interval nu a fost începută cercetarea judecătorească. Kovesi a explicat că de 4 ani,"Judecătorul fondului nu a dispus nicio măsură pentru a judeca cu celeritate, deşi cunoaşte că dosarul cauzei este de peste 8 ani pe rolul instanţelor de judecată, iar din cei 8 ani, de 4 ani se află pe rolul acestei instanţe", reiese din sesizarea Codruţei Kovesi, în care se cere Inspecţiei Judiciare să verifice există indicii rezonabile pentru antrenarea încălcării duratei rezonabile a soluţionării cauzei.

"Invocăm sub acest aspect al duratei rezonabile jurisprudenţa Inspecţiei Judiciare. Se observă aşadar că judecătorul instanţei de fond de la Judecătoria Cluj-Napoca este exponentul judecării unei cauze fără a avea în vedere cerinţele de celeritate, durata rezonabilă a procedurii, considerându-le, probabil, chestiuni facultative în economia dosarului pe care a fost investit să-l judece. Un asemenea mod de aplicare a dispoziţiilor legale referitoare la durata rezonabilă a unei proceduri judiciare este profund străin spiritului ce se degajă din scopul, condiţiile generale de desfăşurare a judecăţii unei cauze şi denotă încălcarea normelor de procedură şi încălcarea dreptului la judecarea cauzei într-un termen rezonabil", se subliniază în documentul citat.