Oprea, atac dur la adresa Emiliei Şercan. Jurnalista: Tatăl tuturor impostorilor academici a pierdut procesul

Emilia Sercan
Emilia Sercan (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a lansat un atac dur la adresa jurnalistei Emilia Şercan vineri, pe pagina sa de Facebook, după ce a pierdut procesul cu Ministerul Educaţiei care i-a retras titlul de doctor, în urma acuzaţiilor de plagiat grosolan.

"Gabriel Oprea, tatăl tuturor impostorilor academici din România, a pierdut, pe fond, acum trei zile procesul prin care dăduse în judecată Ministerul Educaţiei şi Guvernul României după ce i-a fost retras titlul de doctor. Ordinul de retragere a titlului de doctor fusese semnat de ministrul Mircea Dumitru pe data de 1 septembrie 2016. Eu publicasem ancheta despre teza de doctorat plagiată a lui Oprea pe 1 iulie 2015. Mai urmează recursul, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă în contenciosul administrativ este greu de întors în recurs o decizie dată pe fond. Aşa că, rămâne cum am stabilit: Gabriel Oprea, #doctorinimpostura", a scris Emilia Şercan pe pagina sa de socializare.

La scurt timp după postarea jurnalistei, Oprea a publicat şi el un mesaj pe Facebook în care a negat din nou acuzaţiile de plagiat şi a lansat un atac la adresa cunoscutei jurnaliste:

"În legătură cu teza de doctorat, spun încă o dată că lucrarea mea nu este un plagiat. Astăzi vorbim despre o hotărâre judecătorească în primă instanţa, care nu se bucură de autoritate de lucru judecat. Aştept comunicarea acesteia pentru a cunoaşte motivele avute în vedere de către instanţă la respingerea cererii mele. Voi declara recurs, urmând să se pronunţe definitiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Tema plagiatului în teza mea de doctorat a făcut şi văd că face în continuare obiectul unui atac politic concertat şi foarte bine construit pe 'intelligence'.

Pentru cei care şi-au făcut un scop din a mă ataca politic, nu contează verdictul de neplagiat dat de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, singurul organism abilitat pentru soluţionarea acestui tip de sesizări la nivel naţional. Nici faptul că, pentru verificarea tezei, acest for a apelat la specialişti recunoscuţi şi de prestigiu în domeniul juridic. Hotărârea adoptată de toţi cei nouă membri ai Consiliului a fost foarte clară: Suspiciunea de plagiat nu se confirmă. Această hotărâre este definitivă, nu a fost atacată în justiţie şi produce efecte juridice în continuare.

În ciuda acestei decizii, atacurile politice 'inteligente' au continuat, s-au intensificat, folosindu-se această doamnă Şercan, 'specializată în denunţarea plagiatelor lui Victor Ponta şi Gabriel Oprea' şi acuzată că a plagiat bucăţi întregi din lucrarea sa de licenţă. Această doamnă care, în lacrimi, într-un acces de conştiinţă, pe postul naţional de televiziune, a spus despre sine că este o impostoare, că nu poate pretinde că este o profesionistă a presei, că a făcut compromisuri şi nu ar trebui să se afle în emisiunea 'Profesioniştii'.

'Plagiatul tezei lui Oprea' este o temă politică apărută în spaţiul public în vara anului 2015, când eu aveam în sondaje 32% din încrederea populaţiei, iar UNPR 10%. Lansarea acestei teme de atac a fost doar începutul, a fost urmată de dosare, procese. Am încredere că mi se va face dreptate în toate aceste dosare, că Adevărul va învinge. Merg înainte cu Dumnezeu!".

Plagiatul lui Oprea

Reamintim că Hotnews.ro a publicat în iulie 2015, sub semnătura Emiliei Şercan, o analiză amănunţită a tezei de doctorat a lui Oprea. "Calupuri întregi de text sunt preluate ad litteram din lucrările altor autori", a evidenţiat analiza, din care reiese că o mare parte din lucrare reprezintă pasaje copiate din alte lucrări.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNTDCU) a stabilit oficial un an mai târziu că fostul vicepremier şi-a plagiat teza de doctorat, astfel că ministrul Educaţiei de la vremea respectivă, Mircea Dumitru, i-a retras titlul. Nemulţumit de situaţie, Oprea a decis să se adreseze instanţei.

Fondatorul UNPR a obţinut titlul de doctor la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti cu o lucrare în domeniul Procedurii Penale, avându-l coordonator pe profesorul Ion Neagu.

Un an mai târziu, proaspăt "uns" doctor, Oprea a devenit profesor universitar la Colegiul Naţional de Apărare, în 2002 - conducător de doctorat la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", iar în perioada 2003-2005 a fost membru în Comisiile de Specialitate ale CNATDCU la Comisia de Ştiinţe Militare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională.

În 2003, Gabriel Oprea a făcut parte din comisia care a evaluat teza de doctorat a lui Victor Ponta şi care a propus atunci acordarea titlului de doctor lui Ponta cu distincţia "Summa Cum Laude".

Jurnalista Emilia Şercan susţinea, acum ceva vreme, că nu mai puţin de o treime din totalul de 22 de teze coordonate de generalul Oprea sunt cu suspiciuni de plagiat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne