Opoziţia siriană nu vrea să se unească în baza scenariului american

Unificarea opoziţiei siriene s-a dovedit un obiectiv la fel de dificil ca şi doborârea regimului Bashar al-Assad.
(photos.com)
Epoch Times România
09.11.2012

Unificarea opoziţiei siriene s-a dovedit un obiectiv la fel de dificil ca şi doborârea regimului Bashar al-Assad. În pofida presiunilor din partea Occidentului, în primul rând din partea SUA, liderii grupărilor siriene antiguvernamentale nu au reuşit să convină asupra înfiinţării guvernului din umbră. Tocmai în acest scop, ei s-au reunit în capitala Qatarului, Doha, unde au dezbătut timp de două săptămâni, în cadrul diverselor congrese şi conferinţe. Rezultatul s-a dovedit lamentabil: la unificarea conform scenariului elaborat de americani au renunţat mai multe mişcări influente. A picat şi candidatura potenţialului premier al guvernului din umbră: politicianul şi omul de afaceri Riad Seif.

Planul unificării opoziţiei pe baza unor noi principii a apărut după ce secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, i-a dat practic un vot de neîncredere Consiliului Naţional Sirian (CNS), notează cotidianul rus Kommersant. Tocmai această grupare era considerată principalul partener al ţărilor care se opun regimului Bashar al-Assad şi un prototip al viitorului guvern. De data aceasta, însă, opinia sirienilor înşişi a fost diferită.

Conducerea CNS, formată aproape în totalitate din emigranţi, a fost acuzată de ruptură cu patria, de incapacitatea de a influenţa 'detaşamentele revoluţionare' care luptă cu regimul de la Damasc şi de a consolida forţele opoziţiei. Aceeaşi opinie a avut-o şi secretarul de stat al SUA - Hillary Clinton le-a amintit liderilor CNS că mulţi dintre ei 'nu au fost în ţară 20, 30 şi chiar 40 de ani', cerând Consiliului să se încadreze într-o formaţiune de opoziţie mai amplă.

O astfel de formaţiune - şi prototip al viitorului guvern - ar urma să fie, potrivit americanilor, un comitet format din 50 de persoane. O treime dintre membrii lui ar fi reprezentanţi ai CNS, o treime - delegaţi ai 'regiunilor eliberate' de pe teritoriul Siriei şi o altă treime - membri ai grupărilor de opoziţie care nu fac parte din CNS.

Faptul că planul american crapă din încheieturi a devenit clar joi, când să participe la 'conferinţa de unificare' a opoziţiei au refuzat Comitetul Naţional de Coordonare, Platforma Siriană Democratică, precum şi mişcarea care reprezintă interesele kurzilor sirieni. De altfel, nici în cadrul CNS nu au fost toţi încântaţi de ideea Washingtonului privind 'dizolvarea' Consiliului într-o structură nouă. Riad Seif, care a sprijinit iniţiativa SUA, a rămas fără funcţia sa în conducerea Consiliului, după care a devenit clar că omul de afaceri de 65 de ani, fost deputat al parlamentului, nu mai are şanse să devină nici premier al guvernului din umbră.

Eşuarea încercărilor de a uni 'opoziţia civilizată' înseamnă, potrivit Kommersant, că în rândul adversarilor lui Bashar al-Assad vor continua să-şi întărească influenţa grupările radicale, inclusiv cele care au legătură cu Al-Qaeda. În rândurile lor luptă în primul rând jihadişti din străinătate. Pentru aceşti oameni doborârea regimului lui Assad este doar un episod în lupta globală pentru construirea Califatului mondial, iar Occidentul este un duşman la fel de odios ca şi preşedintele Bashar al-Assad.

Experţii atenţionează că în cazul prăbuşirii actualului regim, în Siria ar putea începe un vacuum al puterii, când controlul asupra multor oraşe şi provincii va fi preluat de comandanţi cu atitudini radicale, care nu se supun nimănui. Aproximativ după acelaşi scenariu evoluează astăzi evenimentele din Libia. Uciderea la Benghazi a ambasadorului SUA, Christopher Stevens, ilustrează haosul şi anarhia din Siria. Pentru a evita o asemenea turnură în Siria, americanii au încercat să înfiinţeze un guvern din umbră, care să poată desfăşura o politică echilibrată şi să păzească ţara de destrămare. Însă opoziţia siriană are, se pare, o altă opinie, conchide cotidianul rus Kommersant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor