Turcia a solicitat NATO apărare antirachetă la graniţa cu Siria

Turcia va face o cerere oficială iminentă către NATO, ca să staţioneze rachete Patriot de-a lungul graniţei sale cu Siria, a declarat miercuri un înalt oficial în Ministerul de Externe turc.
Premierul turc Tayyip Erdogan, 3 noiembrie 2012 în Ankara (STR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.11.2012

Turcia va face o cerere oficială iminentă către NATO, ca să staţioneze rachete Patriot de-a lungul graniţei sale cu Siria, a declarat miercuri un înalt oficial în Ministerul de Externe turc, potrivit unui raport Reuters.

Turcia, stat membru al NATO, şi-a consolidat deja propria prezenţă militară de-a lungul graniţei de 910 km şi a răspuns cu aceeaşi monedă focurilor de armă şi mortierelor care au lovit teritoriul său, ca urmare a luptelor dintre rebeli şi forţele guvernamentale siriene.

"În ceea ce priveşte acest subiect (rachetele Patriot), se va face o cerere oficială iminentă", a declarat oficialul pentru Reuters, cu condiţia anonimatului.

Oficialul a spus că există o potenţială ameninţare cu rachete din Siria la adresa Turciei şi că Turcia are dreptul să ia măsuri pentru a contracara o astfel de ameninţare. El nu a oferit detalii suplimentare.

Ziarele turceşti au raportat anterior că Ankara plănuia sa facă o cerere oficială către NATO pentru desfăşurarea de rachete Patriot, dar nu au indicat când va avea loc acest lucru.

NATO a mai desfăşurat rachete Patriot în Turcia de două ori înainte, o dată în 1991 şi, ulterior, în 2003, în timpul războaielor din Golf. Rachetele au fost atunci furnizate de Olanda.

Turcia a devenit tot mai preocupată de securitate de-a lungul graniţei sale comune cu Siria şi s-a întâlnit cu aliaţii săi din NATO de două ori în acest an în legătură cu această problema, spunând că alianţă avea datoria de a-i proteja frontiera.

Armata Turciei a tras în ţintele guvernamentale militare din interiorul Siriei, ca răspuns la mortiere lansate de la vecinul său sudic şi care aterizează pe teritoriul propriu.

Prim-ministrul turc Tayyip Erdogan a cultivat mult timp relaţii bune cu preşedintele sirian Bashar al-Assad, dar a devenit un critic aspru al său după ce a început revolta populară din Siria, anul trecut. Erdogan a permis rebelilor sirieni să se organizeze pe teritoriul turc şi au făcut presiuni pentru o zonă sigură protejată de străini în interiorul Siriei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor