Trump intensifică războiul comercial cu ameninţarea aplicării unor taxe vamale de 30% asupra UE şi Mexicului

Donald Trump în Biroul Oval (Getty Images)
Redacţia
12.07.2025

Preşedintele Donald Trump a ameninţat sâmbătă că va impune o taxă vamală de 30% asupra importurilor din Mexic şi Uniunea Europeană începând cu 1 august, după ce săptămâni de negocieri cu principalii parteneri comerciali ai SUA nu au dus la încheierea unui acord comercial, scrie Reuters.

Într-o escaladare a războiului comercial care a înfuriat aliaţii SUA şi a zguduit investitorii, Trump a anunţat cele mai recente taxe vamale în scrisori separate adresate preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintei Mexicului, Claudia Sheinbaum, care au fost publicate sâmbătă pe site-ul său de socializare Truth Social.

UE şi Mexic au răspuns calificând taxele vamale drept nedrepte şi perturbatoare, angajându-se în acelaşi timp să continue negocierile cu SUA pentru un acord comercial mai amplu înainte de termenul limită.

UE şi Mexic se numără printre cei mai mari parteneri comerciali ai SUA.

Trump a trimis scrisori similare către alţi 23 de parteneri comerciali în această săptămână, inclusiv Canada, Japonia şi Brazilia, stabilind tarife generale cuprinse între 20% şi 50%, precum şi o taxă de 50% pe cupru.

Trump a declarat că rata de 30% este „separată de toate tarifele sectoriale”, ceea ce înseamnă că taxele de 50% pe importurile de oţel şi aluminiu şi tariful de 25% pe importurile de automobile vor rămâne în vigoare.

Termenul limită de 1 august oferă ţărilor vizate timp pentru a negocia acorduri care ar putea reduce tarifele ameninţate.

Valul de scrisori arată că Trump a revenit la poziţia comercială agresivă pe care a adoptat-o la începutul lunii aprilie, când a anunţat o serie de tarife reciproce împotriva partenerilor comerciali, care au provocat prăbuşirea pieţelor înainte ca Casa Albă să amâne punerea în aplicare.

Cu toate acestea, având în vedere că piaţa bursieră a atins recent niveluri record şi economia SUA rămâne rezistentă, Trump nu dă semne că ar intenţiona să încetinească războiul comercial.

Preşedintele SUA a promis că va folosi amânarea de 90 de zile din aprilie pentru a încheia zeci de noi acorduri comerciale, dar a obţinut doar acorduri-cadru cu Marea Britanie, China şi Vietnam.

UE speră să ajungă la un acord comercial cuprinzător cu SUA pentru blocul format din 27 de ţări.

Scrisoarea lui Trump către UE includea cererea ca Europa să renunţe la propriile tarife, o condiţie aparentă pentru orice acord viitor.

„Uniunea Europeană va permite accesul complet şi liber pe piaţa Statelor Unite, fără a ne percepe tarife, în încercarea de a reduce deficitul comercial semnificativ”, a scris el.

Von der Leyen a declarat că tarifele de 30% „ar perturba lanţurile de aprovizionare transatlantice esenţiale, în detrimentul întreprinderilor, consumatorilor şi pacienţilor de pe ambele maluri ale Atlanticului”.

Ea a mai spus că, deşi UE va continua să lucreze la un acord comercial, „va lua toate măsurile necesare pentru a proteja interesele UE, inclusiv adoptarea de contramăsuri proporţionale, dacă va fi necesar”.

Ministerul Economiei din Mexic a declarat sâmbătă că a fost informat că SUA vă trimite o scrisoare în timpul unei reuniuni de vineri cu oficiali americani.

„Am menţionat la masa rotundă că este un tratament nedrept şi că nu suntem de acord”, se arată în declaraţia ministerului.

Nivelul tarifelor propus de Mexic este mai mic decât cel de 35% al Canadei, ambele scrisori menţionând fluxurile de fentanil, deşi datele guvernamentale arată că cantitatea de droguri confiscată la frontiera mexicană a fost semnificativ mai mare decât la frontiera canadiană.

„Mexicul m-a ajutat să securizez frontiera, DAR ceea ce a făcut Mexicul nu este suficient. Mexicul încă nu a oprit cartelurile care încearcă să transforme toată America de Nord într-un teren de joacă pentru traficul de droguri”, a scris Trump.

China este principala sursă a substanţelor chimice utilizate pentru fabricarea fentanilului. Potrivit Serviciului Vamal şi de Patrulare a Frontierelor al SUA, doar 0,2% din totalul fentanilului confiscat în SUA provine din Canada, în timp ce marea majoritate provine de la frontiera sudică.

Mexicul exportă peste 80% din totalul mărfurilor sale către SUA, iar liberul schimb cu vecinul său din nord a determinat Mexicul să depăşească China ca principal partener comercial al SUA în 2023.

UE sperase iniţial să încheie un acord comercial cuprinzător, dar recent şi-a redus ambiţiile şi s-a orientat către încheierea unui acord-cadru mai larg, similar celui negociat de Marea Britanie, care lasă detaliile cheie să fie negociate ulterior.

Blocul se află sub presiuni contradictorii, întrucât Germania, puterea economică a UE, a solicitat încheierea rapidă a unui acord pentru a-şi proteja industria, în timp ce alte state membre ale UE, precum Franţa, au declarat că negociatorii UE nu ar trebui să cedeze în faţa unui acord unilateral, în condiţiile impuse de SUA.

Jacob Funk Kirkegaard, cercetător principal la think tank-ul Bruegel din Bruxelles, a declarat că scrisoarea lui Trump a crescut riscul unor măsuri de retorsiune din partea UE, similare cu conflictul dintre SUA şi China, care a zguduit pieţele financiare.

„Tarifele SUA şi Chinei au crescut simultan şi au scăzut din nou. Nu complet, dar totuşi au scăzut împreună”, a spus el.

Cascada de ordine tarifare a lui Trump de la revenirea sa la Casa Albă a început să genereze zeci de miliarde de dolari pe lună în venituri noi pentru guvernul SUA. Veniturile din taxe vamale ale SUA au depăşit 100 de miliarde de dolari în anul fiscal federal care s-a încheiat în iunie, potrivit datelor Trezoreriei SUA publicate vineri.

Tarifele au tensionat, de asemenea, relaţiile diplomatice cu unii dintre cei mai apropiaţi parteneri ai SUA.

Prim-ministrul japonez Shigeru Ishiba a declarat săptămâna trecută că Japonia trebuie să îşi reducă dependenţa de SUA. Disputa privind tarifele a determinat, de asemenea, Canada şi unii aliaţi europeni să-şi reexamineze dependenţa de SUA în materie de securitate, unii dintre ei intenţionând să achiziţioneze sisteme de armament din afara SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor