Oportunitatea Birmaniei de a îmbunătăţi sănătatea oamenilor
Schimbările rapide care au loc acum în Birmania (denumirea oficială: Myanmar) creează condiţii pentru un sprijin reînnoit pentru sistemul precar de sănătate publică al ţării, fiind modul corect de a îmbunătăţi starea sumbră de sănătate a poporului birman.
Acest lucru ar putea fi una dintre măsurile cele mai utile pe care guvernele şi organizaţiile străine le poate oferi poporului birman.
Sistemul de sănătate publică din Birmania a fost subfinanţat timp de mai mulţi ani, cheltuielile publice pentru sănătate reprezentând mai puţin de 0,5 la sută din PIB-ul ţării. Prin urmare, în anul 2000, Birmania a fost cotată drept a doua ţară cu cea mai proastă "performanţă globală a sistemului de sănătate", potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
În plus, au existat mari inechităţi între zonele urbane şi cele rurale, serviciile de sănătate nereuşind să ajungă în regiunile mai periferice ale ţării.
Cu toate acestea, începând cu acest an, guvernul a crescut de patru ori bugetul său pentru sănătate şi a abordat lipsa de provizii şi condiţiile proaste din spitale. În acelaşi timp, guvernul intenţionează să îmbunătăţească educaţia medicilor şi să crească numărul de programe tehnice de schimb cu alte ţări. Aceasta este o schimbare bine venită pentru o ţară care a urmat zeci de ani o politică izolaţionistă.
O astfel de politică a plasat ţara pe locul doi în topul ţărilor celor mai sărace în regiunea Asia-Pacific. În 2008, Indicele Dezvoltării Umane al PNUD, care măsoară progresul în ceea ce priveşte speranţa de viaţă, venitul real şi realizările educaţionale, a clasat Birmania pe locul 133 din 177 de ţări.
Noile măsuri sunt extrem de necesare pentru o populaţie cu o stare proastă de sănătate, reflectată în zecile de mii de decese cauzate de malarie, tuberculoză, SIDA, cancer, dizenterie şi infecţii respiratorii.
În fiecare an, zeci de mii de birmanezi călătoresc în Tailanda pentru a solicita asistenţă medicală, la clinica cu 120 de paturi Mae Tao, unde serviciile sunt gratuite şi nimeni nu este refuzat. Cei care ajung la clinică doresc îngrijire pentru o serie de boli obişnuite în Birmania.
Cea mai bună evaluare a stării de sănătate din ţară a fost furnizată de Strategia de Cooperare pe Ţară (CSC) a OMS, care prezintă direcţia şi zonele prioritare din Birmania pentru activităţile organizaţiei.
Malaria continuă să fie principala cauză de mortalitate şi morbiditate din ţară. Ceea ce înrăutăţeşte situaţia este faptul că majoritatea infecţiilor cu malarie sunt acum extrem de rezistente la medicamentele anti-malarie.
În plus, Birmania este una din 22 de ţări la nivel global cu cel mai înalt nivel de tuberculoză (TBC). Din ce în ce mai mulţi pacienţii cu TBC prezintă o rezistenţă la mai multe medicamente din tratamentele disponibile.
Deşi au fost înregistrate unele progrese în lupta împotriva HIV / SIDA, sancţiunile internaţionale au împiedicat eforturile de a stopa răspândirea infecţiei. Un sfert de milion de persoane au fost infectate cu HIV, potrivit statisticilor ONU.
Cu toate acestea, doar un mic procent din populaţie are acces la terapia anti-retrovirală. Printre cei predispuşi să contracte virusul sunt utilizatori de droguri intravenoase, prostituatele şi homosexualii.
Birmania are una dintre cele mai mari rate de contaminare HIV la adulţi, după Cambodgia şi Tailanda. Potrivit unui raport al Medicilor Fără Frontiere, intitulat "Soartă ce poate fi prevenită" 25000 de birmanezi au murit de SIDA în 2007. Aceste decese ar fi putut fi cu uşurinţă prevenite cu terapia anti-retrovirală (ART), medicamente şi tratament adecvat.
Dengue şi febra hemoragică dengue (DHF) sunt acum epidemii sezoniere în unele părţi ale ţării, iar lepra, deşi nu mai este o problemă gravă de sănătate publică în Birmania, încă are nevoie de mai multe activităţi de control şi servicii îmbunătăţite destinate persoanelor afectate de această boală.
Bolile netransmisibile (NCDs), cum ar fi diabetul zaharat, bolile cardiovasculare (inclusiv hipertensiunea arterială), şi diverse tipuri de cancer devin probleme de sănătate publică din ce în ce în ce mai grave, din cauza unor factori de risc răspândiţi pe scară largă, cum ar fi fumatul. În acelaşi timp, malnutriţia, inclusiv o serie de deficienţe de micronutrienţi, continuă să fie o preocupare serioasă de sănătate în Birmania.
Sistemul public de sănătate din ţară este extrem de subfinanţat, ceea ce are o consecinţă negativă în ceea ce priveşte accesul şi răspândirea serviciilor de sănătate.
Se estimează că guvernul din Birmania cheltuie cel mai mic procent din PIB pe sistemul de sănătate, în comparaţie cu orice altă ţară din lume, iar organizaţiile internaţionale donatoare oferă mai puţini bani Birmaniei, pe cap de locuitor, decât oricărei alte ţări, cu excepţia Indiei.
Dacă condiţiile politice continuă să se îmbunătăţească în ţară, aceasta va fi o oportunitate de reevaluare a rolului ajutorului internaţional. Pentru a fi eficiente, ajutoarele vor trebui aliniate la programele şi politicile naţionale, monitorizate îndeaproape şi să răspundă cerinţelor tehnice propuse de ţările donatoare. O sănătatea mai bună pentru poporul birman va fi cel mai uşor realizată prin aceste acţiuni.
Dr. César Chelala este un consultant internaţional de sănătate publică.
The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.