Dăncilă o felicită pe Maia Sandu. După ce Plahotniuc a fugit şi criza de la Chişinău s-a dezamorsat
alte articole
După ce zile în şir autorităţile de la Bucureşti au evitat să arate sprijin faţă de Guvernul Maia Sandu, odată criza de la Chişinău parţial rezolvată, premierul Dăncilă a felicitat-o pe Maia Sandu pentru că a preluat şefia Guvernului Republicii Moldova şi a invitat-o să facă prima vizită externă la Bucureşti, cât mai curând posibil.
”Premierul României îşi exprimă încrederea că Executivul de la Chişinău va continua parcursul european al Republicii Moldova, prin implementarea cu succes a reformelor necesare, a Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană”, transmite Viorica Dăncilă într-un comunicat de presă al Executivului român.
De asemenea, Dăncilă a ţinut să "reafirme" deplina disponibilitate a Guvernului României de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, baza esenţială a relaţiei bilaterale dintre cele două ţări.
“Pe responsabilitatea, hotărârea şi puterea de muncă a Guvernului pe care îl conduceţi se vor baza prosperitatea, stabilitatea şi securitatea Republicii Moldova. Consider esenţial ca, în activitatea dumneavoastră şi a colegilor dumneavoastră, să menţineţi la cote foarte înalte angajamentul european şi să promovaţi valorile noastre comune, europene”, subliniază prim-ministrul Viorica Dăncilă.
Premierul mai susţine în comunicatul de presă că este de relevanţă majoră continuarea de către noul Guvern al Republicii Moldova a poziţiei privind reglementarea conflictului transnistrean, cu respectarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Republicii Moldova, în graniţele sale recunoscute internaţional şi fără să fie afectat parcursul său pro-european.
"Totodată, prim-ministrul Viorica Dăncilă a adresat premierului Maia Sandu invitaţia de a efectua prima sa vizită în străinătate, la Bucureşti, cât mai curând posibil, pentru a continua tradiţia colaborării fireşti dintre România şi Republica Moldova", se mai arată în comunicat.
Reamintim că după ce la Chişinău s-a declanşat o uriaşă criză politică, Curtea Constituţională (for despre care se spune că funcţionează la comanda oligarhului Plahotniuc) invalidând guvernul legitim numit al R. Moldova, autorităţile române au evitat să recunoască legitimitatea cabinetului Maia Sandu, aceasta în condiţiile în care respectivul guvern a fost recunoscut şi de UE, şi de SUA ba chiar şi de Rusia. Mai mult, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a susţinut, ce-i drept "pe persoană fizică", soluţia oligarhului Plahotniuc: alegeri anticipate pe 6 septembrie.
Întrebat sâmbătă de Epoch Times dacă s-a simţit sprijinit de Guvernul României, vicepremierul Andrei Năstase a declarat: "Din păcate nu am niciun fel de comunicare cu decidenţii din Guvernul României. Nici cu doamna Dăncilă, nici cu alţi miniştri, decât cu domnul Meleşcanu. Mi-am exprimat nedumerirea pentru atitudinea pe care a avut-o Meleşcanu".