Curtea Constituţională din R. Moldova trece de partea noii puteri şi întoarce armele contra lui Plahotniuc
alte articole
Curtea Constituţională, aflată sub influenţa oligarhului Vladimir Plahotniuc, a întors armele sâmbătă şi a decis să anuleze hotărâri cruciale pe care le luase în perioada 7-9 iunie.
Schimbarea de 180 de grade s-a produs abia după plecarea din ţară a lui Plahotniuc şi cu instalarea oficială a Guvenrului Sandu, al cărui premier a anunţat că va fi declanşată curăţirea instituţiilor publice şi pedepsirea complicilor oligarhului.
Noua putere de la Chişinău este formată dintr-o alianţă atipică între forţele pro-europene ale blocului ACUM, structură condusă de Maia Sandu şi Andrei Năstase, şi socialiştii preşedintelui Igor Dodon.
"Curtea Constituţională a Republicii Moldova şi-a anulat astăzi Hotărârile din 8 şi 9 iunie, pe care se baza Partidul Democrat (al lui Plahotniuc - n.r.), refuzând să recunoască Guvernul numit de Parlament. În mod absolut paradoxal astăzi am asistat la un gest de curaj, recunoaştere a propriilor greşeli şi a propriei prostii.
Hotărârea de azi e absolut necesară şi în acelaşi timp ea nu face decât să confirme lipsa de independenţă, de profesionalism şi de demnitate a celor 6 judecători. Păcat că oamenii şi-au distrus carierele pentru interesele şi beneficiile cuiva", a comentat situaţia avocatul Dumitru Petru Sliusarenco.
Succesiunea de evenimente din R. Moldova aici.
Reacţia Maiei Sandu
"Judecătorii Curţii Constituţionale îşi continuă delirul, făcând de ruşine pe plan naţional şi internaţional instituţia pe care o reprezintă.
Chiar dacă a adoptat dispozitivul hotărârii în care a indicat că îşi revizuieşte şi anulează toate actele emise între 7 şi 9 iunie a.c., în comunicatul de presă Curtea Constituţională menţionează că ”La baza anulării a stat situaţia de fapt din Republica Moldova, în special anunţul transferului de putere către Guvernul Prim-ministrului Maia Sandu şi a coaliţiei formate în Parlamentul Republicii Moldova.”
În esenţă, Curtea, în loc să recunoască faptul că a participat la încercarea disperată a Partidului Democrat de a se menţine ilegal la putere, îşi justifică decizia doar prin faptul că aceasta ar fi situaţia la momentul de faţă în Republica Moldova.
Calific această abordare ca fiind inadmisibilă din perspectiva respectului faţă de Legea Supremă a statului. Curtea Constituţională trebuie să adopte acte în conformitate cu prevederile literei şi spiritului Constituţiei, şi nicidecum în baza deciziilor şi comportamentului actorilor politici din ţară.
În acelaşi timp, le solicit judecătorilor Curţii să-şi prezinte imediat demisiile, dacă mai au un pic de onoare şi respect faţă de Constituţia Republicii Moldova şi cetăţenii acestei ţări."