ONU: Republica Centrafricană „se cufundă în haos”

Cerând măsuri rapide, Secretarul General adjunct al O.N.U a atenţionat că Republica Centrafricană se cufundă în „haos total”.
Oamenii ţin un baner pe care scrie „Nu genocidului organizat pentru centru-africani” 22 octombrie 2013. (PACOME PABANDJI / AFP / Getty Images)
Ioana Florea
26.11.2013

Jan Eliasson, Secretar General adjunct al ONU, a îndemnat Consiliul de Securitate să întărească forţa armată condusă de Uniunea Africană în ţară şi s-o transforme într-o operaţiune ONU de păstrare a păcii.

Republica Centrafricană (RCA) este într-un haos de când rebelii au pus mâna pe putere în martie, într-un mod care seamănă cu un posibil genocid.

Franţa a declarat că va contribui cu aproximativ 1.000 de trupe la forţa armată a Uniunii Africane.

Preotul principal, Frederic Tonfio, a declarat pentru BBC: „Tensiunile de aici sunt palpabile. Oamenii sunt absolut îngroziţi.”

'Ameninţări regionale'

Eliasson a spus că a existat un val de violenţă sexuală, tortură, execuţii sumare şi violenţă între secte.

''RCA devine o pepinieră pentru extremişti şi grupuri armate într-o zonă care deja suferă din cauza instabilităţii şi conflictelor”, a afirmat acesta.

Dacă această situaţie e lăsată să dospească se poate transforma într-un conflict etnic şi religios cu consecinţe pe termen lung sau chiar un război civil care s-ar putea extinde în ţările vecine.

Unii dintre vecinii RCA precum Sudanul de Sud, regiunea sudaneză Darfur, Ciad şi Republica Democrată Congo încearcă să iasă din conflictul care durează de ani de zile şi în urma căruia au rămas extrem de instabile.

Franţa, fosta putere colonială, are aproximativ 400 de soldaţi staţionaţi în Bangui, a căror misiune este să protejeze cetăţenii francezi.

Marţi, ministrul apărării Jean-Yves Le Drian a anunţat că Franţa va mai trimite încă 1000 de trupe în RCA.

"Nu putem permite ca o ţară să se prăbuşească astfel", a declarat el pentru radioul Europe 1: "O prăbuşire e urmată de violenţă, masacre şi haos umanitar."

A adăugat că, la fel ca în cazul intervenţiei franceze în Mali de anul acesta, trupele vor fi cantonate pentru „o perioadă scurtă de până la 6 luni”.

Criza Republicii Centrafricane în cifre

Consiliul de Securitate al O.N.U. este aşteptat să adopte o rezoluţie care să autorizeze desfăşurarea trupelor Uniunii Africane cu ajutorul Franţei pe teritoriul ţării sărăcite.

"O ţară din inima Africii se cufundă în haos total sub ochii noştri", a atenţionat Eliasson, luni, în faţa consiliului format din 15 membri.

"Situaţia cere acţiuni prompte şi decisive".

Mai devreme, luna aceasta, Secretarul General O.N.U. Ban Ki-moon a subliniat că violenţa din comunităţile din RCA riscă să scape de sub control.

Ban Ki-moon sprijină stabilirea unei forţe de menţinere a păcii de către O.N.U. înainte ca această criză să ducă la atrocităţi pe scară largă.

Rebelii, cunoscuţi sub numele de Seleka, l-au înlocuit pe preşedintele Bozize cu comandantul lor, Michel Djotodia.

Găşti armate, în principal formate din foşti membri Seleka care sunt în general musulmani, controlează acum majoritatea ţării fără ieşire la mare.

Djotodia, primul conducător musulman al ţării, a dizolvat formal rebelii şi a integrat mulţi dintre luptători în armata naţională.

Dar foştii rebeli asociaţi cu Seleka au continuat să lanseze atacuri asupra a zeci de sate, ducând la apariţia grupurilor civile de apărare.

Guvernul din Bangui neagă ţintirea vreunui grup anume dar recunoaşte creşterea violenţei între comunităţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor