ONU raportează implicarea forţelor străine în conflictul din Siria
alte articole
Comisia Naţiunilor Unite însărcinată cu investigarea crizei din Siria a anunţat luni că există o prezenţă alarmantă a unor forţe străine în Siria.
Militanţii Jihadului Islamic, împreună cu anumite forţe străine s-au alăturat luptătorilor antiguvernamentali, stabilindu-şi, de asemenea, propriile grupări care operează independent în Siria, după cum afirmă Comisia Internaţională de Anchetă Independentă (coi) din Siria.
"Asemenea elemente tind să împingă luptătorii antiguvernamentali în poziţii chiar mai radicale", a afirmat Paulo Pinheio, preşedinte al coi, în cadrul discursului său de la Consiliul pentru Drepturi Umane din Geneva.
Anunţul a survenit cu o zi în urma afirmaţiei comandantului Gărzii Revoluţionare Iraniene, Mohammad Ali Jafari, conform căreia, consilieri din partea unităţii militare de elită oferă asistenţă paramilitară regimului sirian.
Prezenţa forţelor străine într-o Sirie extrem de instabilă contribuie la intensificarea conflictului armat din ultimele 18 luni, care a condus la 19.000 de morţi, conform estimărilor.
Încălcările drepturilor omului au sporit semnificativ în ultimele săptămâni, conform coi.
Pinheio a afirmat că yilnic au loc "Atacuri arbitrare asupra civililor, sub forma bombardamentelor de artilerie îndreptate împotriva cartierelor de locuinţe", efectuate de către forţele guvernamentale.
După cum afirmă Pinheio, ancheta derulată de către comisie, care constă, în principal, din efectuarea de interviuri, a strâns suficiente dovezi pentru a confirma faptul că, atât trupele guvernamentale, cât şi cele antiguvernamentale au comis crime de război.
Crimele de război, considerate a fi comise de către forţele rebele, includ "crima, execuţia extrajudiciară şi tortura", a subliniat Pinheio.
Conform comisiei, rebelii au executat membrii forţelor guvernamentale care au fost capturaţi, precum şi informatorii, totodată, folosindu-se de prizonieri pentru a declanşa bombe amplasate în autovehicule. Mai mult, copiii sub 18 ani luptă alături de rebeli.
Conflictul armat, precum şi sancţiunile internaţionale impuse autorităţilor siriene au făcut ca un număr de 2,5 milioane de oameni să aibă nevoie de ajutor umanitar, afirmă Naţiunile Unite. Conflictele au condus, de asemenea, la evacuarea a 1,3 milioane de oameni, dintre care se estimează că jumătate sunt copii.