Iranul îşi confirmă prezenţa militară în Siria

Comandantul Gărzilor Revoluţionare Iraniene, Mohammad Ali Jafari, a afirmat că consilierii acestei unităţi militare de elită oferă asistenţă nemilitară regimului sirian.
Generalul Mohammad Ali Jafari, comandantul Gărzilor Revoluţionare Iraniene, Teheran, 16 septembrie 2012 (Atta Kenare / AFP / GettyImages)
Alex Johnston
17.09.2012

Comandantul Gărzilor Revoluţionare Iraniene, Mohammad Ali Jafari, a afirmat că consilierii unei unităţi militare de elită oferă asistenţă nemilitară regimului sirian.

Jafari a confirmat că personalul forţelor Qods, care sunt supravegheate de Gărzile Revoluţionare, se află în Siria. El a subliniat că acest lucru nu înseamnă că Iranul are o prezenţă militară în ţară, potrivit mass-mediei de stat.

"Este o onoare pentru Republica Islamică să îşi împărtăşească experienţele şi să ofere [guvernului sirian] orice fel de sfaturi privind apărarea Siriei, care se află în cercul de rezistenţă", a declarat el, potrivit Press TV.

El a condamnat guvernele străine pentru acordarea de sprijin material rebelilor care luptă împotriva regimului sirian.

Declaraţia lui Jafari este prima confirmare oficială din partea unui oficial iranian că Iranul are forţe prezente în Siria, în timpul conflictului care durează de 18 luni şi care s-a soldat cu zeci de mii de victime.

El a adăugat: "Noi le oferim doar experienţa, consilierea şi asistenţă noastră intelectuală", îl citează agenţia semi-oficială Fars News, pe Jafari. "Comparativ cu prezenţa militară şi sprijinul anumitor ţări arabe faţă de grupurile de opoziţie din Siria, noi nu am făcut practic nimic."

Jafari a afirmat că dacă Siria ar fi atacată de o ţară străină, Iranul şi-ar schimba tacticile, dar "acest lucru depinde în totalitate de situaţie", potrivit agenţiei semi-oficiale ISNA.

Opoziţia siriană şi Israelul au acuzat Iranul că ajută în mod activ represiunea regimului împotriva dizidenţei şi forţelor rebele care luptă în război.

Reţeaua activistă de opoziţie, Comitetele Locale de Coordonare, a declarat că aproximativ 164 de persoane au fost ucise sâmbătă în Siria, în timpul luptelor grele dintre rebeli şi forţele regimului din Alep şi Damasc. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a raportat că peste 60 de persoane au fost ucise duminică.

Naţiunile Unite estimează că peste 18.000 de persoane au fost ucise de când a început revolta, în martie 2011, dar activiştii susţin că numărul este mult mai mare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor