ONU primeşte undă verde de la Assad pentru convoaie umanitare

Delegatul ONU în Siria a primit undă verde din partea regimului Assad pentru livrarea de ajutoare umanitare în câteva zone ale ţării aflate sub asediu. Staffan de Mistura a declarat că ONU va trebui să “testeze” angajamentul guvernului sirian faţă de acordul de pace.
Delegatul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura.
Delegatul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura. (Captură Foto)

Staffan de Mistura, delegatul ONU în Siria, a primit marţi permisiunea Damascului pentru a trimite convoaie umanitare în şapte zone ale ţării lovite de război. ONU a făcut acest anunţ după discuţiile dintre Mistura şi ministrul sirian de Externe Walid al-Moallem în capitala siriană.

“Este clar faptul că este de datoria guvernului Siriei să dorească să ajungă la fiecare cetăţean sirian indiferent unde se află şi să permită ONU să aducă ajutoare umanitare”, se arată în declaraţia publicată de Mistura. “Mâine vom testa acest lucru”.

Assad iritat de acuzaţiile ONU

Convoaiele ONU vor porni spre Siria în următoarele zile, în ciuda iritării regimului preşedintelui Bashar al-Assad faţă de comentariile delegatului ONU.

Mass media de stat siriană a raportat că Ministerul de Externe al Siriei nu a fost de acord cu insinuările lui Mistura că trebuie testat angajamentul Damascului faţă de acordul de pace.

“Adevărul este că Siria trebuie să testeze credibilitatea lui Mistura, care contrazice ceea ce s-a întâmplat în timpul întâlnirii cu guvernul sirian”, a afirmat o sursă din cadrul ministerului, conform Deutsche Welle.

O nouă încercare pentru discuţiile de pace

Biroul ONU pentru Coordonarea Problemelor Umanitare (OCHA) a declarat presei că Assad a dat undă verde convoaielor către oraşele Deir al-Zor, Foua, Kafraya, Madaya, Zabadani, Kafr Batna şi Mouadamiya al-Sham.

“Agenţiile umanitare şi partenerii pregătesc convoaiele pentru aceste zone, pentru a putea porni la drum cât mai repede, în următoarele zile”, a precizat OCHA.

Aprobarea Damascului are loc în condiţiile în care trupele guvernamentale siriene, cu ajutorul loviturilor aeriene ruseşti, au înregistrat progrese împotriva rebelilor cu doar câteva zile înaintea aplicării unui acord planificat pentru încetarea focului.

Acordul fragil a fost încheiat după ce discuţiile de pace din Geneva, intermediate de ONU, s-au prăbuşit în mijlocul plângerilor venite din partea rebelilor care au anunţat că nu vor veni la masa negocierilor în timp ce forţele lui Assad şi ale Moscovei continuă să îi bombardeze.

O nouă rundă de discuţii pentru pace urmează să aibă loc în 25 februarie.