ONU permite navelor UE să confişte arme în largul coastei libiene
alte articole
Rezoluţia prezentată de britanici şi francezi autorizează navele UE implicate în Operaţiunea Sophia – care este folosită în prezent pentru a confisca navele care transportă migranţi ilegali – să oprească, de asemenea, în largul coastei libiene şi navele suspectate că ar transporta ilegal arme, încălcând embargoul impus de ONU asupra armelor. Rezoluţia va fi valabilă pentru o perioadă iniţială de 12 luni.
Libia a fost lovită de un război civil în 2011 după prăbuşirea lui Moammer Gaddafi.
Începând cu 2014, Libia a fost împărţită între două parlamente şi două guverne, fiecare fiind la rândul său susţinut de miliţii şi triburi. În tot acest timp, grupul jihadist Statul Islamic a profitat de tulburările ce au cuprins ţara şi a ocupat tot mai mult teritoriu.
Consiliul de Securitate a reiterat “temerea sa gravă” faţă de ameninţarea tot mai semnificativă din partea “grupurilor teroriste” din Libia care îşi proclamă loialitatea faţă de Statul Islamic şi Al-Qaeda.
Observatorii ONU au raportat livrări de arme din Egipt, Turcia, Emiratele Arabe Unite şi Sudan către diverse facţiuni. În Libia există aproximativ 20 milioane de piese de armament de toate felurile într-un stat cu şase milioane de locuitori, conform ONU.
Miniştrii UE de externe se vor întâlni în Luxemburg în 20 iunie pentru a adopta noua dimensiune a Operaţiunii Sophia.
În acelaşi timp, adjunctul ambasadorului rus la ONU Vladimir Safronkov a întrebat care sunt “motivele reale” din spatele susţinătorilor rezoluţiei şi s-a plâns că textul acesteia nu evidenţiază scopul creării unor forţe de securitate unite în Libia.
El a declarat că Moscova nu îşi va folosi totuşi puterea de veto pentru a bloca adoptarea rezoluţiei.
Pentru a face şi pe placul Moscovei, rezoluţia stipulează că orice navă UE care doreşte să inspecteze o navă suspectă ar trebui să obţină consimţământul ţării unde a fost înregistrată respectiva navă, înainte de a da curs operaţiunii.