ONU acuză Italia de "extrădare extraordinară" în cazul Ablyazov
alte articole
Circumstanţele expulzării soţiei şi fiicei de şase ani a disidentului kazah Ablyazov apare ca o „extrădare extraordinară”, afirmă trei experţi ai Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului (ONU), cerând Italiei şi Kazahstanului să lucreze pentru o "întoarcere rapidă" a mamei şi fiicei în Italia.
După cum se menţionează în News Centre al Naţiunilor Unite, Francois Crèpeau, Juan E. Mèndez şi Gabriela Knaul - experţi în drepturile emigranţilor, tortură şi independenţa justiţiei - cred că acţiunile autorităţilor italiene au încălcat garanţiile unui proces echitabil şi au privat-o pe doamna Shalabayeva de dreptul său de a contesta expulzarea şi de a solicita azil. "Circumstanţele", potrivit experţilor, "au dat impresia că a fost, de fapt, o „extrădare extraordinară" şi suntem foarte îngrijoraţi".
"Având în vedere posibilele implicaţii serioase ale acestui caz - spun cei trei experţi - facem apel la autorităţile italiene şi kazake să lucreze împreună pentru a căuta un acord diplomatic în scopul de a facilita revenirea rapidă (în Italia) a persoanelor deportate." Potrivit declaraţiilor ONU, Alma Shalabayeva şi fiica sa Alua, de şase ani, erau rezidente în mod legal în UE.
Autorităţile italiene au fost acuzate de încălcarea garanţiilor oferite de un proces şi dreptul de a face recurs împotriva cererii de deportare şi a cererii de azil. "Cerem atât Italiei, cât şi Kazahstanului să continue să-i investigheze şi să-i pedepsească pe cei responsabili", au cerut cei trei experţi ONU, care solicită, de asemenea, Kazahstanului "respectarea drepturilor omului, respectarea libertăţii de mişcare a doamnei Shalabayeva şi a fiicei sale şi să le permită acestora să revină în siguranţă în Italia".