ONG-uri din Chişinău: Să fie stopată promulgarea legii prin care membrii CEC pot fi demişi de instituţiile care i-au numit în funcţie

Revocarea membrilor CEC de către organele care i-au numit în funcţie este admisibilă pentru culpă disciplinară sau pentru incompetenţă formulate în mod clar şi expres în lege, recomandă Comisia de la Veneţia.
Comisia Electorală Centrală a R. Moldova (cec.md)
Ştefan Sârbu
21.06.2019

Organizaţiile membre ale Coaliţiei civice pentru Alegeri Libere şi Corecte şi-au manifestat, vineri, 21 iunie, dezacordul cu modificarea de către Parlamentul moldovean a articolului 20 al Codului Electoral care în opinia acestora, ar veni în contradicţie cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi în esenţă ar putea spori şi mai mult riscul de subminare a independenţei Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Potrivit unei declaraţii, semnatarii susţin că Legislativul de la Chişinău promovează proiecte de lege în materie electorală cu un impact major fără respectarea principiilor transparenţei decizionale.

Cu toate acestea, ONG-urile recunosc activitatea problematică şi părtinitoare a CEC în special în ultimii doi ani şi înţeleg nevoia evaluării urgente a performanţei profesionale, iar ca rezultat a modificării componenţei actuale a Comisiei de aceea solicită stoparea promulgării legii adoptate la 18 iunie prin care membrii CEC pot fi eliberaţi din funcţie de către instituţiile care i-au numit şi completarea acestei norme în vederea prevenirii pe viitor a revocărilor discreţionare a membrilor CEC.

„Parlamentul să organizeze consultări publice pe marginea modificărilor legislaţiei electorale efectuate în prima lectură la 11 iunie, înainte de aprobarea acestora în lectură finală”, au conchis organizaţiile menţionând că sunt dispuse să participe la discuţiile publice pe marginea modificării Codului Electoral şi a legislaţiei aferente.

Raportul explicativ la Codul bunelor practici în materie electorală, adoptat de Comisia de la Veneţia în 2002, prevede că: „[…] revocarea membrilor comisiilor electorale de către organele care i-au numit în funcţie trebuie evitată, deoarece pune la îndoială independenţa lor. Revocarea discreţionară este inadmisibilă, însă este admisibilă revocarea pentru culpă disciplinară sau pentru incompetenţă. În acest caz, motivele revocării trebuie să fie formulate în mod clar şi expres în lege.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor