ONG-uri de media din RM: Ion Chicu şi Vitalie Dragancea să prezinte scuze publice jurnaliştilor pentru defăimare

Jurnalişti din R. Moldova, la un protest de ziua presei
Jurnalişti din R. Moldova, la un protest de ziua presei (facebook.com/Grigoriţă Ştefan)

Organizaţii neguvernamentale de media de la Chişinău au condamnat luni, 4 mai, atitudinea denigratoare, defăimătoare şi care ar incita la ură la adresa instituţiilor mass media a prim-ministrului Ion Chicu şi a consilierului său în comunicare Vitalie Dragancea.

Mai mult, acestea îi solicită lui Chicu şi lui Dragancea să prezinte scuze publice reprezentanţilor mass media, precum şi în particular postului de televiziune Pro TV, iar pe viitor să renunţe la răspândirea acuzaţiilor nefondate şi a informaţiilor defăimătoare, abţinându-se de la orice formă de exprimare care incită la ură faţă de jurnalişti.

Potrivit unei declaraţii a ONG-urilor de media, la numai o zi după Ziua Libertăţii Presei, premierul Ion Chicu a publicat un mesaj pe o reţea de socializare prin care a lansat critici la adresa instituţiilor mass media, în special asupra postului de televiziune Pro TV: „Artiştii noştri redutabili nu mai încap pe ecranele «protv-urilor» - manelele le-au luat locul (…) „presa independentă” finanţată pe manele nu are nicio şansă.”

Totodată, şeful Executivului a acuzat indirect patronii de instituţii media că ar promova informaţia neobiectivă şi mincinoasă, spunându-le să comunice adevărul oamenilor. „(…) informaţia obiectivă nu prea aduce bani patronilor mediatici (…) Stimaţi patroni mediatici învăţaţi-vă să faceţi business cinstit - spuneţi adevărul oamenilor. Pe manele departe nu veţi ajunge.”

Cele şapte ONG-uri semnatare au mai notat că Vitalie Dragancea, consilierul de comunicare al premierului Ion Chicu, în cadrul unor declaraţii oferite anterior pentru Ziarul de Gardă a lansat alte atacuri la adresa jurnaliştilor, menţionând că Guvernul nu are nevoie de presă pentru a demonta informaţiile false care apar. „Noi cu cetăţenii avem comunicare şi fără de voi, fiindcă nu tot timpul vă credem. Ar fi bine ca meseria jurnaliştilor să înceapă să se autocureţe. Noi nu avem timp să vă autocurăţim” (a fost păstrată ortografia autorului n.r.).

Având în vedere gravitatea afirmaţiilor, precum şi totalitatea declaraţiilor ce denotă incompatibilitatea lui Vitalie Dragancea cu funcţia de consilier de comunicare, organizaţiile neguvernamentale de media de la Chişinău au cerut demisia neîntârziată a acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe