Natalia Morari cere scuze pentru cadoul primit de la Dodon

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu le-a dorit colegilor săi „poftă bună”, dar a ţinut să atenţioneze că prin ei Igor Dodon a lovit în toată presa moldoveană.
Igor Dodon a dăruit jurnaliştilor tuşonkă, vin şi bomboane (poză modificată de internauţi) (facebook.com/Lucia Lali)
Ştefan Sârbu
28.12.2019

Jurnalista Natalia Morari care alături de alţi zeci de jurnalişti din Republica Moldova, a participat la evenimentul privat organizat de Preşedinţie, unde Igor Dodon le oferit tuturor câte un borcan cu carne, vin, vişinată, bomboane şi un calendar cu chipul preşedintelui informează că discuţiile au fost “off the record” şi este o practică întâlnită în alte ţări.

Aceasta scrie pe pagina sa de Facebook că a acceptat “cadoul” ca pe ceva simbolic, ţinând cont de faptul că atât vinul cât şi “tuşonka” au fost pregătite de membrii familiei Dodon.

„Mi s-a părut un gest omenesc din partea mea.Totuşi, dacă prin gestul meu am ofensat sau am dezamăgit oamenii care mă privesc şi care au încredere în mine, vreau public să le cer scuze. Vă asigur că nu am avut intenţia de a jigni pe cineva”, a adăugat Morari.

Da eu nu-mi cer scuze, căci e ceva normal să primeşti cadouri, a comentat în context jurnalistul Gheorghe Gonţa.

Politologul Dionis Cenuşă constată că modalitatea Nataliei Morari de a găsi o justificare este interesantă, dar a remarcat că discuţiile “off-record” dintre jurnalişti şi preşedintele ţării sună ca un oximoron grav. „Ce poate ascunde un preşedinte de ţară şi de ce jurnaliştii independenţi ar accepta să nu publice orice ar spune şeful statului?”

În opinia politologului, orice cadou cât de simbolic ar fi, tot cadou rămâne, chiar dacă reprezintă o conservă gătită în condiţii casnice. Problema nu constă în valoarea acelui cadou, ci în faptul că este oferit jurnaliştilor de către preşedintele ţării. „Celelalte cadouri - sticlele de vin - fac parte din aceeaşi ecuaţie.”

Dionis Cenuşă notează că acest caz este extrem de util pentru a stabili anumite reguli noi sau a le revizui pe cele vechi. Unde ar fi limitele unei relaţii sănătoase între cei cu funcţie în stat şi jurnalişti, pentru a nu prejudicia imaginea celor din urmă.

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu le-a dorit colegilor săi „poftă bună”, dar a ţinut să atenţioneze că „prin voi a lovit în toţi”.

Deputata Maria Ciobanu a subliniat că în Republica Moldova „tuşonka deschide şi închide toate gurile! Dacă mai este preparată şi din carne de mistreţ, atunci chiar e mişto! Trăiască naţia!”

Puteau să meargă, dar să accepte cadouri de la Preşedinţie, mai ales, cadourile pe care le-a oferit, mi se pare o jignire pentru profesia de jurnalist şi mi-e milă de colegii care au făcut asta. Respectiv, trebuiau să renunţe la aceste cadouri, iar ce s-a întâmplat cumva îi descalifică profesional, a concluzionat Petru Macovei director executiv de la Asociaţia Presei Independente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor