ONG-uri de media: Presa din RM să nu facă jocul politicienilor pe durata turului doi al alegerilor locale

În procesul de promovare a agendelor electorale ale candidaţilor, unele mass-media au distribuit materiale în care au fost admise încălcări grave ale normelor etice şi deontologice, afirmă asociaţii de media din RM.
(Captură Foto)
Ştefan Sârbu
22.05.2018

Mai multe asociaţii de media din Republica Moldova susţin că potrivit rapoartelor de monitorizare a presei în campania electorală, o mare parte din instituţiile media au eşuat să asigure pluralismul de opinie, făcând partizanat în favoarea sau defavoarea unor concurenţi electorali. Din acest motiv, organizaţiile neguvernamentale de media solicită instituţiilor de presă naţionale să respecte normele legale şi deontologice şi să adopte un comportament corect şi echilibrat pe durata turului al doilea al campaniei pentru alegeri locale noi.

”În procesul de promovare a agendelor electorale ale candidaţilor, unele mass-media s-au implicat şi în distribuirea mai multor materiale în care au fost admise încălcări grave ale normelor etice şi deontologice. Printre acestea se numără şi difuzarea interceptărilor convorbirilor telefonice ale unui concurent electoral, nejustificate de interesul public major”, se mai arată în apelul ONG-urilor.

Semnatarii apelului au ţinut să precizeze în context că potrivit legislaţiei în vigoare radiodifuzorii şi mijloacele de informare în masă scrise au obligaţia să ofere condiţii egale, nediscriminatorii la acordarea timpilor de antenă sau a spaţiului publicitar pentru publicitatea electorală. Mai mult, aceştia au obligaţia de a reflecta campaniile electorale în mod veridic, echilibrat şi imparţial şi nu trebuie să favorizeze anumiţi concurenţi electorali, în virtutea statutului social sau a funcţiilor pe care le deţin.

În concluzie, organizaţiile neguvernamentale au îndemnat reprezentanţii mass-media din R. Moldova să aibă o conduită decentă, să nu facă jocul politicienilor şi să reflecte imparţial şi obiectiv evenimentele în cadrul programelor informative şi analitice pe întreaga durată a turului doi al campaniei electorale pentru alegeri locale noi. ”Obligaţiile jurnalistului nu se rezumă doar la respectarea prevederilor legale, în activitatea lor, jurnaliştii urmând să se ghideze de normele etice şi profesionale, precum şi de standardele general acceptate ale jurnalismului informativ din ţările democratice dezvoltate.”

De menţionat că Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) notează că multe dintre posturile de televiziune din RM nu au reflectat echidistant campania electorală pentru alegerile locale de duminică. ”Din cele 10 posturi TV monitorizate în perioada 12-19 mai, majoritatea nu au oferit acces egal tuturor candidaţilor, nu au asigurat pluralismul de opinie şi nu au reflectat corect şi echidistant campania electorală.”

Marţi, 22 mai şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a constatat încălcarea de către posturile Prime TV, Publika TV, Canal 2, Canal 3 şi STS Mega a echilibrului şi pluralismului politico-social în buletinele de ştiri, dar le-a sancţionat doar cu avertizare publică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor