Omul care l-a ajutat pe Dan Voiculescu să preia Institutul de Cercetări Alimentare la preţul unei garsoniere, reabilitat

Pe data de 27 martie 2025, Tribunalul Bucureşti a admis pe fond cererea de reabilitare judecătorească formulată de Jean Cătălin Sandu, omul lui Dan Voiculescu la ADS, cel care a jucat în urmă cu două decenii un rol important în privatizarea ICA, scrie Libertatea.
În cererea de reabilitare, Jean Cătălin Sandu a arătat că de la el statul a recuperat contravaloarea unui apartament din sectorul 3 şi a unui autoturism marca SAAB 9-5 Aero. De la Dan Voiculescu, Fiscul a recuperat doar 8,8 milioane de euro din cele 60 considerate prejudiciu.
Jean Cătălin Sandu a obţinut la Tribunalul Bucureşti o primă hotărâre de reabilitare judecătorească, după ce în anul 2014 fusese condamnat la 6 ani de închisoare pentru rolul lui în privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) în favoarea Grupului Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO).
Jean Cătălin Sandu era reprezentantul Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) la data la care Dan Voiculescu a pus mâna pe pachetul majoritar de acţiuni la ICA pentru contravaloarea unei garsoniere a fost reabilitat.
În perioada 2001-2005, Jean Cătălin Sandu avea calităţile de: director al Direcţiei Juridice din cadrul ADS administrator al SC Benefica SA Bucureşti (firmă din grupul GRIVCO) membru al în AGA al ICA secretar executiv al Partidului Conservator ICA deţinea active valoroase, respectiv terenuri în suprafaţă de 36.676 mp şi construcţii în suprafaţă de 9.983 mp, amplasate în zona rezidenţială a lacului Băneasa şi având toate utilităţile în apropiere
După Revoluţie, în aşa-numita „perioadă de tranziţie”, pe proprietăţile ICA a pus ochii Dan Voiculescu, patronul GRIVCO şi preşedinte al Partidului Umanist Român, ulterior numit Partidul Conservator. Dan Voiculescu a fost trimis în judecată de DNA în 2008 în legătură cu privatizarea frauduloasă a ICA şi condamnat definitiv, în 2014, la 10 ani de închisoare. Alături de el au mai fost condamnaţi alţi 12 inculpaţi, printre care şi Jean Cătălin Sandu, care a primit 6 ani de închisoare.
Articolul integral poate fi citit aici.