Scandalul Lariam: Ministerul britanic al Apărării ignoră avertismentele cu privire la un medicament împotriva malariei

Mii de soldaţi britanici sunt supuşi unui risc crescut de psihoză şi suicid, deoarece Ministerul Apărării de la Londra refuză să oprească administrarea unui controversat medicament anti-malarie, interzis recent de către armata SUA, dezvăluie The Independent.
(photos.com)
Epoch Times România
27.09.2013

Mii de soldaţi britanici sunt supuşi unui risc crescut de psihoză şi suicid, deoarece Ministerul Apărării de la Londra refuză să oprească administrarea unui controversat medicament anti-malarie, interzis recent de către armata SUA, dezvăluie The Independent.

Meflochina - cunoscută mai adesea sub numele de Lariam - a fost de multă vreme subiectul avertismentelor, din cauza efectelor sale asupra sănătăţii mentale.

Pe fondul temerilor din ce în ce mai accentuate cu privire la pericolele pe care le presupune utilizarea medicamentului - legat de un şir de sinucideri şi de crime - armata americană a interzis în această lună utilizarea sa în cazul forţelor speciale. Decizia a venit după ce administrarea medicamentului a fost legată de uciderea, de către un soldat american, a 16 civili afgani.

Cu toate acestea, avertizează The Independent, soldaţilor britanici le este în continuare administrat Lariam - medicament descris de doctori drept un echivalent modern al 'Agentului Portocaliu' (substanţă chimică folosită de SUA în Războiul din Vietnam, n.red.), din cauza toxicităţii sale.

Vorbind pentru The Independent, un fost ofiţer medical superior britanic a acuzat Ministerul Apărării de ignorarea avertismentelor repetate cu privire la pericolele administrării acestui medicament.

'În ultimii 12 ani am declarat că este vorba de un medicament potenţial periculos, deoarece, deşi cei mai mulţi oameni îl pot lua fără probleme, există persoane care se confruntă cu dificultăţi, iar din aceştia un număr mic pot avea tulburări psihotice. Deoarece există alternative, mai sigure şi la fel de eficiente, ar trebui să trecem la acestea, însă am vorbit în van', susţine lt.-col. Ashley Croft, expert în tratarea malariei, care a servit timp de peste 25 de ani în Royal Army Medical Corps

Doxiciclina şi Malarone sunt medicamente sigure, la fel de eficiente în prevenirea malariei, adaugă ofiţerul în rezervă.

Meflochina este de obicei administrată soldaţilor care operează în Africa sub-sahariană, în anumite părţi ale Americii de Sud şi în Asia de Sud-Est. Potrivit lui Croft, circa 2.500 de soldaţi primesc anual acest medicament.

Lariam a fost dezvoltat de către armata SUA în anii '70 şi aprobat de către US Food and Drug Administration (FDA) în 1989. Deşi medicamentul a devenit un remediu popular pentru prevenirea şi tratarea malariei, în ultimii ani el a fost înlocuit treptat cu medicamente mai noi, cum ar fi Malarone. Deşi majoritatea medicilor britanici recomandă civililor care călătoresc în străinătate alternative la Lariam, cu mai puţine efecte secundare, militarii britanici nu prea au de ales în privinţa sa.

Acest lucru se întâmplă, în pofida faptului că armata americană interzice Lariam din motive de siguranţă. Un ordin emis la începutul acestei luni de către Comandamentul Forţelor Speciale din SUA prevede că 'personalul medical va înceta imediat prescrierea şi utilizarea meflochinei pentru profilaxia malariei'. De asemenea, ordinul menţionat avertiza că 'halucinaţiile şi comportamentul psihotic pot apărea şi continua timp de câteva luni sau ani după utilizarea meflochinei', dar şi că, în urma utilizării medicamentului, au fost raportate cazuri de ideaţie suicidară şi de suicid.

Decizia vine după ce un ordin al FDA din luna iulie forţa producătorii să eticheteze medicamentul cu eticheta 'black box'- cel mai puternic avertisment în privinţa riscurilor pentru sănătate.

În Marea Britanie, deşi soldaţii continuă să ia Lariam, Ministerul Apărării a ordonat ca medicamentul să nu mai fie administrat personalului din forţele aeriene şi scafandrilor, date fiind riscurile specifice acestor activităţi. În ultimele sale recomandări pentru comandanţi, din 2013, Ministerul avertizează asupra 'riscurilor semnificative de efecte secundare care pot afecta concentrarea şi coordonarea', asociate cu administrarea medicamentului, dar şi asupra faptului că orice membru al personalului de specialitate care va lua acest medicament va fi considerat inapt să-şi îndeplinească activităţile timp de trei luni.

Roche, compania care produce Lariam, a avertizat cu peste 10 ani în urmă asupra riscului de sinucidere asociat cu administrarea medicamentului. Mai recent, în luna iulie, într-o scrisoare adresată medicilor din Irlanda, Dr. Maria Luz Amador, director medical al companiei, a avertizat că medicamentul 'poate induce tulburări neuropsihiatrice potenţial grave' şi că au fost raportate cazuri în care persoanele s-au confruntat cu 'halucinaţii, psihoze, suicid, gânduri de suicid şi comportament auto-distructiv'. Cu toate acestea, compania a insistat că beneficiile administrării medicamentului 'depăşesc riscul potenţial al tratamentului şi că Roche îşi menţine poziţia că nu există nicio relaţie de cauzalitate între tendinţa de suicid, sinucidere sau auto-vătămare şi Lariam'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor