OMS lansează o strategie globală de combatere a Mpox (variola maimuţei), inclusiv vaccinări strategice
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) lansează o strategie globală de stopare a transmiterii virusului Mpox (variola maimuţei), denumit anterior Monkeypox. Planul, anunţat pe 26 august, va presupune o campanie de „vaccinare strategică”.
Agenţia ONU pentru sănătate, care a declarat acum două săptămâni o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, a precizat că planul va dura şase luni - din septembrie 2024 până în februarie 2025 - şi va beneficia de o finanţare de 135 de milioane USD.
Eforturile de „vaccinare strategică” vor viza persoanele cu cel mai mare risc, cum ar fi „contactele apropiate ale cazurilor recente şi lucrătorii din domeniul sănătăţii, pentru a întrerupe lanţurile de transmitere”, a declarat agenţia.
Citiți și Şeful OMS: Variola maimuţei nu constituie o urgenţă sanitară mondială
Planul OMS se va concentra pe „punerea în aplicare a unor strategii cuprinzătoare de supraveghere, prevenire, pregătire şi răspuns; avansarea cercetării şi accesul echitabil la contramăsuri medicale, cum ar fi testele de diagnostic şi vaccinurile; reducerea la minimum a transmiterii de la animale la om; şi împuternicirea comunităţilor să participe activ la prevenirea şi controlul focarelor”, potrivit unei declaraţii.
Oficialii spun că o subvariantă a virusului a provocat îngrijorare la nivel mondial, deoarece pare să se răspândească mai uşor prin contact apropiat de rutină.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a afirmat în declaraţia din 26 august că epidemia de Mpox, care a luat naştere în Republica Democrată Congo, "poate fi controlată şi poate fi oprită".
„Pentru a face acest lucru este nevoie de un plan de acţiune cuprinzător şi coordonat între agenţiile internaţionale şi partenerii naţionali şi locali, societatea civilă, cercetători şi producători, precum şi statele noastre membre”, a spus el.
Citiți și Mpox (variola maimuţei): De la urgenţă sanitară la oportunitate pentru Pharma
Mai multe cazuri confirmate în afara Africii
Ministerul Sănătăţii din Filipine a confirmat încă două infecţii cu virusul Mpox de tip Clade II, mai blând, la 26 august, ridicând numărul cazurilor active la trei.
„Continuăm să asistăm la transmiterea locală a Mpox Clade II aici, în Filipine, în special în Metro Manila”, a declarat secretarul de stat pentru sănătate Teodoro Herbosa.
Acesta a adăugat că noile cazuri confirmate au fost la un bărbat în vârstă de 37 de ani din Metro Manila, care a avut o erupţie pe corp şi a fost adus la un spital guvernamental, şi un bărbat în vârstă de 32 de ani din capitală, care avea leziuni pe piele.
Filipine a anunţat săptămâna trecută că a detectat un caz de variantă mai blândă a virusului Mpox la un bărbat în vârstă de 33 de ani care nu avea antecedente de călătorie în afara Filipinelor.
Citiți și OMS anunţă o nouă urgenţă de sănătate globală. Ce este variola maimuţei şi unde sunt focarele?
Filipine a avut 12 cazuri confirmate în laborator începând din iulie 2022. La începutul acestei luni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat Mpox o urgenţă globală de sănătate publică, cea mai înaltă formă de alertă, pentru a doua oară în doi ani, din cauza unui focar în Republica Democrată Congo care s-a răspândit în ţările învecinate.
Din ianuarie 2023, Republica Democrată Congo a raportat peste 27.000 de cazuri suspecte de Mpox şi mai mult de 1.300 de decese.
Boala duce la simptome asemănătoare gripei şi leziuni pline de puroi. Este de obicei uşoară, dar poate fi fatală. Copiii, femeile însărcinate şi persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi cele cu HIV, sunt expuse unui risc mai mare de complicaţii.
Alte ţări din afara continentului african care au confirmat cazuri de Mpox în ultimele zile includ Suedia şi Tailanda.
Citiți și "Boala X": Oamenii de ştiinţă britanici încep să dezvolte vaccinuri împotriva unei noi pandemii
„Acum, în cursul după-amiezii, am primit, de asemenea, confirmarea că avem un caz în Suedia de tip mai grav de Mpox, cel numit Clasa I”, a declarat ministrul suedez pentru Afaceri Sociale şi Sănătate Publică, Jakob Forssmed, în cadrul unei conferinţe de presă la momentul respectiv.
Fără lockdown-uri
La începutul lunii august, un oficial al OMS a subliniat că Mpox nu va provoca închideri sau blocări şi nu va restricţiona alte activităţi.
„Vom întra în închidere în regiunea europeană a OMS, este un alt COVID-19? Răspunsul este clar: 'nu'. Acum doi ani, am controlat Mpox în Europa datorită angajamentului direct cu cele mai afectate comunităţi de bărbaţi care fac sex cu bărbaţi”, a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, la câteva zile după publicarea declaraţiei OMS.
Citiți și Un medic avertizează: Epidemia de variola maimuţei evoluează după un tipar suspect de cunoscut
Într-o actualizare în aceeaşi perioadă, Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA a declarat că Mpox prezintă în prezent un risc scăzut pentru Statele Unite şi că nu au fost descoperite cazuri de Mpox Clade I în ţară.