Mpox (variola maimuţei): De la urgenţă sanitară la oportunitate pentru Pharma

Teste în eprubete, etichetate cu "Variola Maimuţei pozitiv sau negativ" (Dado Ruvic/Reuters)
David Bell via The Brownstone Institute,
21.08.2024

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a acţionat conform aşteptărilor în această săptămână şi a declarat Mpox o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional (PHEIC). Astfel, o problemă prezentă într-un număr restrâns de ţări africane, care a ucis anul acesta aproximativ acelaşi număr de persoane care mor la fiecare patru ore din cauza tuberculozei, a ajuns să domine titlurile internaţionale. Acest lucru stârneşte multă furie din partea unor cercuri împotriva OMS.

Deşi furia este justificată, ea este în mare parte direcţionată greşit. OMS şi comitetul de urgenţă al RSI pe care l-au convocat au puţină putere reală - pur şi simplu urmează un scenariu scris de sponsorii lor. CDC din Africa, care a declarat o situaţie de urgenţă cu o zi mai devreme, se află într-o poziţie similară. Mpox este o boală reală şi necesită soluţii locale şi proporţionale. Dar problema pe care o scoate în evidenţă este mult mai mare decât Mpox sau OMS, iar înţelegerea acestui lucru este esenţială dacă vrem să o rezolvăm.

Mpox, denumită anterior Monkeypox, este cauzată de un virus despre care se crede că infectează în mod normal rozătoarele africane, cum ar fi şobolanii şi veveriţele. Acesta se transmite destul de frecvent la şi între oameni. La om, efectele sale variază de la o boală foarte uşoară, cu febră şi dureri musculare, la o boală gravă, cu erupţia cutanată caracteristică şi, uneori, la deces. Diferitele variante, numite „clade”, produc simptome uşor diferite. Ea se transmite prin contact corporal strâns, inclusiv prin activitate sexuală, iar OMS a declarat acum doi ani o PHEIC pentru o cladă care era transmisă în principal de bărbaţi care întreţineau relaţii sexuale cu bărbaţi.

Focarele actuale implică transmiterea sexuală, dar şi alte contacte apropiate, cum ar fi în cadrul gospodăriilor, ceea ce sporeşte potenţialul nociv. Copiii sunt afectaţi şi suferă cele mai grave consecinţe, probabil din cauza imunităţii scăzute şi a efectelor malnutriţiei şi ale altor boli.

Realitatea din RDC

Actuala PHEIC a fost precipitată în principal de focarul în curs de desfăşurare din Republica Democratică Congo (RDC), deşi există focare cunoscute în ţările învecinate care acoperă un număr de clade. Aproximativ 500 de persoane au murit de Mpox în RDC în acest an, peste 80% dintre acestea având vârsta sub 15 ani. În aceeaşi perioadă, aproximativ 40.000 de persoane din RDC, majoritatea copii sub 5 ani, au murit de malarie. Decesele cauzate de malarie s-au datorat în principal lipsei de acces la produse de bază, cum ar fi testele de diagnosticare, medicamentele antimalarice şi plasele insecticide, deoarece controlul malariei este subfinanţat în mod cronic la nivel mondial. Malaria poate fi aproape întotdeauna prevenită sau tratată dacă dispune de resurse suficiente.

În aceeaşi perioadă în care 500 de persoane au murit din cauza Mpox în RDC, sute de mii au murit în RDC şi în ţările africane învecinate din cauza tuberculozei, a HIV/SIDA şi a efectelor malnutriţiei şi ale apei nesigure. Numai tuberculoza ucide anual aproximativ 1,3 milioane de oameni la nivel global, ceea ce reprezintă o rată de aproximativ 1.500 de ori mai mare decât cea a Mpox în 2024.

Populaţia RDC se confruntă, de asemenea, cu o instabilitate crescândă, caracterizată prin violuri în masă şi masacre, în parte din cauza luptei războinicilor pentru a satisface apetitul ţărilor mai bogate pentru componente de baterii. Acestea, la rândul lor, sunt necesare pentru a sprijini Agenda verde a Europei şi Americii de Nord. Acesta este contextul în care trăiesc în prezent locuitorii RDC şi populaţiile învecinate, care, în mod evident, ar trebui să fie principalii factori de decizie în ceea ce priveşte epidemia de Mpox.

O industrie produce în funcţie de cât este plătită

Pentru OMS şi industria internaţională a sănătăţii publice, Mpox prezintă o imagine foarte diferită. Ei lucrează acum pentru un complex industrial pandemic, construit pe baza intereselor private şi politice pe ruinele sănătăţii publice internaţionale. În urmă cu 40 de ani, Mpox ar fi fost privit în raport cu bolile care reduc speranţa generală de viaţă şi cu sărăcia şi dezordinea civilă care le permit să continue. Mass-media ar fi menţionat cu greu boala, deoarece îşi bazau o mare parte din acoperire pe impact şi încercau să ofere o analiză independentă.

Acum, industria sănătăţii publice este dependentă de urgenţe. Aceştia au petrecut ultimii 20 de ani construind agenţii precum CEPI, inaugurată la reuniunea din 2017 a Forumului Economic Mondial şi axată exclusiv pe dezvoltarea de vaccinuri pentru pandemii şi pe extinderea capacităţii de a detecta şi distinge tot mai mulţi viruşi şi variante. Acest lucru este susţinut de modificările recent adoptate la Regulamentul sanitar internaţional (RSI).

În timp ce îmbunătăţirea nutriţiei, a condiţiilor sanitare şi a condiţiilor de trai a oferit calea către o durată mai lungă a vieţii în ţările occidentale, astfel de măsuri nu se potrivesc cu o abordare colonială a afacerilor mondiale, în care bogăţia şi dominaţia unor ţări sunt considerate ca fiind dependente de sărăcia continuă a altora. Aceasta necesită o paradigmă în care procesul decizional se află în mâinile unor stăpâni birocratici şi corporativi îndepărtaţi. Sănătatea publică are o istorie nefericită de susţinere a acestei situaţii, cu restricţionarea procesului decizional la nivel local şi promovarea produselor ca intervenţii cheie.

Astfel, avem în prezent mii de funcţionari din domeniul sănătăţii publice, de la OMS la institute de cercetare, organizaţii neguvernamentale, societăţi comerciale şi fundaţii private, care se dedică în principal găsirii de ţinte pentru Pharma, furtului de fonduri publice şi apoi dezvoltării şi vânzării leacului. Întreaga agendă pandemică nou creată, demonstrată cu succes prin răspunsul Covid-19, se bazează pe această abordare. Justificarea salariilor implicate necesită detectarea focarelor, o exagerare a impactului probabil al acestora şi instituirea unui răspuns bazat pe produse de bază şi, de obicei, pe vaccinuri.

Sponsorii acestui întreg proces - ţări cu mari industrii farmaceutice, investitori în domeniul farmaceutic şi companiile farmaceutice însele - şi-au consolidat puterea prin sponsorizarea mediatică şi politică pentru a se asigura că abordarea funcţionează. Dovezile privind intenţia modelului şi daunele pe care acesta le provoacă pot fi efectiv ascunse de ochii publicului de către o industrie media şi editorială aservită. Dar în RDC, oamenii care au suferit mult timp exploatarea războiului şi a extractorilor de minereuri, care au înlocuit un regim colonial deosebit de brutal, trebuie acum să se confrunte şi cu extractorii de bogăţii din industria farmaceutică.

Abordarea cauzei

Deşi Mpox este concentrată în Africa, efectele corupţiei din domeniul sănătăţii publice sunt globale. Gripa aviară va urma probabil acelaşi curs ca Mpox în viitorul apropiat. Armata de cercetători plătiţi pentru a găsi mai multe focare va face acest lucru. Deşi riscul pandemiilor nu este semnificativ diferit de cel de acum câteva decenii, există o industrie care se străduieşte să vă facă să credeţi contrariul.

După cum a arătat manualul Covid-19, este vorba despre bani şi putere la o scară egalată doar de regimurile fasciste similare din trecut. Eforturile actuale de a demonta acest sistem includ crearea de cadre care să permită populaţiilor locale să ia propriile decizii şi să dezvolte propriile soluţii. Deoarece acest lucru nu este în interesul unor persoane puternice, acestea din urmă sunt în prezent ocupate să înfiinţeze cadrul legal internaţional care să-l prevină.

Organizaţiile internaţionale de sănătate ar putea să-şi reducă rapid personalul, să investească în conturile lor, să permită comunităţilor să ia propriile decizii şi să încerce să promoveze reformele sociale care au condus la o sănătate publică mai bună în Occident, mai degrabă decât la pandemii. Dar acest lucru ar fi împotriva propriilor interese economice. Dacă doriţi să contribuiţi la oprirea nebuniei de mai sus, scrieţi pur şi simplu liderilor politici şi întrebaţi-i când vor tăia finanţarea pentru OMS. Asiguraţi-vă că sunteţi siguri că OMS şi industria de sănătate publică controlată de Pharma nu se află în slujba intereselor dvs. Deocamdată, guvernele lor s-au comportat mai degrabă ca nişte prizonieri ai acestor interese, decât ca reprezentanţi ai poporului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor