OMS începe să livreze vaccinuri chineze în ţări din Africa şi Asia
Organizaţia Mondială a Sănătăţii intenţionează să livreze 100 de milioane de doze Sinovac şi Sinopharm COVID-19 până la sfârşitul lunii viitoare, în special în ţări din Africa şi Asia, ca primă livrare de vaccinuri produse de China, conform unui document OMS.
Livrările vor ajuta programul global de distribuţie a vaccinului, COVAX, care este cu mult în urma promisiunilor făcute - de a livra 2 miliarde de doze în acest an - în urma unor probleme de aprovizionare şi a unor restricţii de export impuse de producătorul major - India.
Măsura ar putea, de asemenea, să stimuleze eforturile diplomatice ale regimului de la Beijing, în ciuda îngrijorărilor cu privire la eficacitatea vaccinurilor chineze, care au fost respinse sau criticate de către unele dintre ţările în care au fost folosite.
Dintre cele 100 de milioane de vaccinuri chinezeşti, jumătate vor fi furnizate de Sinopharm şi jumătate de Sinovac, cu livrări planificate pentru „iulie-septembrie 2021”, se afirmă într-un document OMS datat 29 iulie.
Aproximativ 10 milioane de doze Sinopharm fuseseră expediate până la jumătatea lunii august, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Alianţei Globale pentru Vaccinuri şi Imunizări (GAVI), care co-administrează programul COVAX împreună cu OMS.
Sinopharm, Sinovac şi ministerul comerţului din China nu au răspuns la solicitările de comentarii cu privire la momentul livrării vaccinurilor chineze.
Vaccinurile chineze au fost alocate unui număr de 60 de ţări, mai ales în Africa, care se aşteaptă să primească o treime din cele 100 de milioane de doze.
Cu toate acestea, nu toate ţările doresc vaccinurile chinezeşti.
Africa de Sud este listată de COVAX drept unul dintre cei mai mari beneficiari africani de vaccinuri chineze, cu o alocare de 2,5 milioane de doze de Sinovac, dar un înalt oficial din domeniul sănătăţii a declarat pentru Reuters că ţara nu este în prezent în măsură să accepte vaccinurile.
"Nu există suficiente informaţii cu privire la eficacitatea împotriva variantei Delta şi nu există date despre inocularea cu Sinovac la populaţiile cu HIV", a subliniat Nicholas Crisp, un director general adjunct în departamentul de sănătate care supraveghează lansarea vaccinului.
"Nu am acceptat COVAX Sinovac, deoarece este prematur în procesul nostru de evaluare şi planificare", a declarat el pentru Reuters.
Sinovac nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii cu privire la poziţia Africii de Sud.
Nigeria, principalul beneficiar al vaccinurilor chinezeşti din Africa sub programul COVAX, cu o alocare de aproape 8 milioane de doze de ser Sinopharm, a aprobat acel vaccin, dar l-a numit o opţiune „potenţială” pentru campania de inoculare a ţării.
Citiți și OMS aprobă cel de-al doilea vaccin anti-COVID produs de chinezi, pentru urgenţe
Un purtător de cuvânt al GAVI a refuzat să comenteze cu privire la Africa de Sud şi Nigeria şi a menţionat că alte ţări nu au fost incluse în această rundă, unul dintre motive fiind că unele au decis să nu primească vaccinurile Sinopharm şi Sinovac.
Oficialii din Kenya, Rwanda, Togo şi Somalia, care au dreptul la expedieri COVAX mai mici, au declarat că nu au nicio îngrijorare cu privire la serul din China, deoarece a fost verificat de OMS şi mai multe persoane trebuie să fie inoculate cât mai curând posibil.
Alocarea de către COVAX a vaccinurilor chineze vine după ce OMS a aprobat de urgenţă serul Sinopharm în mai şi Sinovac în iunie. GAVI a asigurat o aprovizionare combinată de până la 550 de milioane de vaccinuri de la cele două companii până anul viitor.
Ucraina este singura ţară din Europa pe lista COVAX pentru vaccinuri chineze şi urmează să primească aproximativ 160.000 de doze de Sinovac.
Se aşteaptă ca ţările asiatice să primească peste 25 de milioane de doze de ser chinezesc, dintre care aproape 11 milioane de doze de Sinovac în Indonezia, care va deveni cel mai mare beneficiar de vaccinuri chineze prin COVAX. Alte vaccinuri vor ajunge în ţări din America Latină şi Orientul Mijlociu.
Indonezia a decis să ofere rapeluri, în mare parte cu vaccinul Moderna, lucrătorilor din domeniul sănătăţii - care au fost în mare parte imunizaţi cu vaccinuri Sinovac.
Există evoluţii similare în alte ţări care au folosit vaccinul Sinovac în programele lor de vaccinare - cum ar fi Brazilia şi Chile.