Mongolia raportează focare noi de COVID după ce a vaccinat 50% din populaţie. Cu vaccinuri chinezeşti şi ruseşti
alte articole
În ultimele câteva săptămâni, Mongolia a fost promovată ca o surprinzătoare poveste de succes în proiectul internaţional de vaccinare: ţara săracă, în cea mai mare parte rurală, se află între nord-estul Chinei şi estul bogat în resurse al Rusiei.
Ţara a atras atenţia datorită ratei sale mari de vaccinare - folosind vaccinuri produse de regimul comunist chinez. Cu toate acestea, în ultimele zile, rata de infectări zilnice cu virusul Wuhan a Mongoliei a crescut, ridicând întrebări cu privire la eficacitatea vaccinurilor din China.
Peste jumătate din populaţia Mongoliei a fost complet vaccinată. În ciuda statisticii impresionante, ţara a raportat miercuri 1.312 cazuri noi de infecţii, ridicând numărul total la 70.000, aproape de numărul înregistrat în plină pandemie, în ianuarie.
Citiți și Vaccinurile anti-COVID-19 chineze par să nu fie eficiente în realitate - studiu Washington Post
Numărul de infecţii zilnice a crescut cu peste 70% în ultimele două săptămâni, potrivit unui studiu efectuat de New York Times.
Mongolia a obţinut cu uşurinţă doze de vaccin din Rusia şi China. Şi pe măsură ce numărul cazurilor sale de infectare creşte, vaccinul Sinopharm a fost supus unor anchete, din cauza lipsei de transparenţă a datelor în testarea de faza III - umană.
Vaccinul s-a confruntat cu mai multe întrebări după ce naţiunea insulară din Seychelles, care s-a bazat pe Sinopharm pentru a-şi inocula populaţia, a observat creşterea numărului de cazuri, deşi majoritatea oamenilor nu s-au îmbolnăvit grav.
„Vaccinurile inactivate, cum ar fi Sinovac şi Sinopharm, nu sunt la fel de eficiente împotriva infecţiilor, dar foarte eficiente împotriva formei severe”, a declarat Ben Cowling, epidemiolog şi biostatistician la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii din Hong Kong. „Deşi Mongolia pare să aibă o creştere a infecţiilor şi a cazurilor, mă aştept să nu existe un număr mare de spitalizări”, a adăugat el.
Îndoielile cu privire la eficacitatea vaccinului Sinopharm din China s-au răspândit de mai multe luni, deoarece vaccinul s-a dovedit în repetate rânduri a fi mai puţin eficient decât cel produs pe baza de ARNm de la Pfizer şi Moderna-BioNTech.
În unele zone, tulpinile mutante se pot răspândi suficient de repede încât să provoace îngrijorare chiar şi în ţările în care o mare parte a populaţiei a beneficiat de vaccinări eficiente: Marea Britanie se confruntă cu o creştere a cazurilor legate de varianta Delta, în ciuda faptului că are peste jumătate din populaţia sa adultă complet vaccinată, în mare parte cu produsul AstraZeneca şi Pfizer.
Totuşi, valul de infecţii a generat un scandal în Mongolia, mai ales cu prilejul alegerilor prezidenţiale de miercuri.
În urmă cu un an, Mongolia se număra printre puţinele ţări din lume care nu aveau cazuri de infecţii cu virus Wuhan. Însă un focar din noiembrie a schimbat acest lucru. A urmat o criză politică, iar protestele privind administrarea greşită au dus la demisia premierului în ianuarie.