Vaccinul chinezesc Coronavac ar fi provocat apariţia variantei Lambda prin adaptarea coronavirusului - afirmă unii cercetători

China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan
China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan (NOEL CELIS/AFP via Getty Images)

Există posibilitatea ca vaccinul Coronavac, produs de compania chineză Sinovac, să fi determinat o adaptare a virusului Wuhan care a dus la apariţia variantei Lambda, extrem de contagioasă, arată un studiu preliminar realizat de cercetători din Chile.

Autorii studiului sugerează că programele de vaccinare care se desfăşoară în regiuni atinse de virusul Wuhan ar trebui să se facă „sub o strictă supraveghere”.

Cercetătorii au plecat de la observaţia că Chile este una dintre ţările cu un program extrem de avansat de vaccinare, fiind folosit preponderent vaccinul chinez. Cu toate acestea, transmiterea virusului Wuhan rămâne foarte ridicată.

Citiți și Efectul ciudat al vaccinurilor Sinovac: Ţările care îl folosesc raportează creşterea numărului cazurilor de Covid

Populaţia a fost vaccinată predominant cu Coronavac şi mai puţin cu vaccinul bazat pe tehnologia ARN mesager de la Pfizer-BioNTech sau cu vaccinul AstraZeneca. Programele de imunizare din ţările sud-americane folosesc cu precădere vaccinuri din China şi din Rusia.

În Chile, tulpina Lambda - considerată acum factor de îngrijorare de numeroşi cercetători - a fost detectată în circa 30 la sută dintre cazuri.

Deocamdată, OMS nu a trecut tulpina Lambda pe lista sa cu variante „îngrijorătoare”, considerând-o „variantă de interes”, ceea ce înseamnă că a fost identificată ca fiind o cauză de transmitere şi că a fost depistată în mai multe ţări.

Studiul cercetătorilor chilieni, care este în procedură de avizare ştiinţifică, sugerează însă că varianta Lambda ar fi mai contagioasă decât varianta Gamma (varianta braziliană) sau tulpina Alfa (britanică).

Autoritatea de Sănătate Publică din Anglia a raportat recent că au fost depistate câteva cazuri de infecţie cu Lambda şi a recunoscut că această variantă are „o potenţială transmisibilitate crescută sau o posibilă rezistenţă crescută la anticorpii neutralizanţi”.

Studiul chilian intenţiona să verifice virulenţa tulpinii lambda în raport cu sistemul imunitar, comparativ cu variantele gamma şi alfa, şi pentru aceasta s-au folosit probe de plasmă de la angajaţi din domeniul medical care erau deja vaccinaţi cu două doze de Coronavac.

Citiți și Mongolia raportează focare noi de COVID după ce a vaccinat 50% din populaţie. Cu vaccinuri chinezeşti şi ruseşti

Vaccinul Coronavac funcţionează pe bază de virus inactivat, iar studiile au arătat că provoacă anticorpi neutralizanţi, dar în cantităţi mai mici decât în cazul persoanelor care au trecut deja prin boală.

„Rezultatele noastre indică faptul că mutaţiile prezente în proteina spike a tulpinii lambda conferă un grad de infecţiozitate crescut şi nu reacţionează la anticorpii neutralizanţi generaţi de coronavac. Aceste date întăresc ideea că în ţările cu o circulaţie ridicată a SARS-cov-2 campaniile de vaccinare în masă trebuie să fie însoţite de campanii de supraveghere strictă care, prin secvenţiere genomică, să permită identificarea de noi mutaţii ale proteinei spike şi de studii imunologice care să determine impactul acestor mutaţii asupra imunităţii şi eficienţei vaccinurilor”, arată cercetătorii chilieni în concluziile studiului lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură