Olteanu: Băncile din România nu au nevoie de majorări de capital pentru a trece la Basel III

(photos.com)
Epoch Times România
30.10.2012

Băncile din România nu au nevoie de majorări de capital pentru a trece la Basel III, indicatorii fiind peste nivelul cerut, a declarat marţi Bogdan Olteanu, viceguvernator la Banca Naţională a României.

”Pentru România lucrurile sunt bune, în sensul în care nu vom aştepta de la colegii din sistemul bancar, comercial, să aducă capitaluri noi, în principiu. Toţi indicatorii sunt sensibili peste nivelurile care se impun de către Basel III în ceea ce priveşte solvabilitatea, fondurile proprii de nivel 1, efectul de pârghie. Rămâne de stabilit care vor fi acele instituţii care trebuie să aducă şi în România amortizoare suplimentare de capital care vor fi considerate parte a unui grup de importanţă sistemică, dar şi în acele situaţii indicatorul cel mai împovărător de capitaluri merge undeva până la 13%. Ţinta este 1 ianuarie 2019 pentru finalizarea acestui proces de capitalizare”, a spus Bogdan Olteanu în cadrul unei conferinţe.

El a spus că fiecare bancă va fi analizată, însă, individual, performanţa ei, resursele ei, structura ei de risc şi de active va fi analizată individual şi se va vedea în ce măsură există necesităţi de majorare.

”Aici avem şi avantajele unei prudenţe a sistemului bancar din perioada de creştere economică. Nu s-au folosit aici instrumente derivate care să augumenteze dramatic riscul. Nu au existat credite subprime, nu au existat câteva elemente care să ducă în acest moment nivelurile riscurilor mai sus şi să presupună potenţiale majorări de capital. Pe sistemul bancar, luat bancă cu bancă, toată lumea se află peste limitele minime oscilând undeva în jurul mediilor fără să existe diferenţe dramatice”, a explicat Olteanu.

El a spus că, la nivel european ,Basel III se va implementa printr-o directivă şi un regulament. Ambele sunt presupuse a intra în vigoare până la sfârşitul anului. Asta va presupune că Regulamentul, care va avea dispoziţiile tehnice, fiind de directă aplicare, va fi pus în aplicare. Se consideră, se doreşte la nivel european de la 1 ianuarie, urmând ca în ceea ce priveşte directiva să se solicite o transpunere cât mai rapidă. Dimensiunile Basel III ating dimensiunea micro şi, pentru prima dată, dimensiunea macro. Se urmăreşte întărirea cadrului prudenţial privitor la lichiditate şi privitor la capital.

”Se doreşte crearea unui sistem financiar-bancar mai solid şi mai rezistent la şocuri. Văzând realitatea, se urmăreşte ruperea acestei legături bolnave dintre bănci şi state, dintre riscul bancar şi riscul suveran, eliminarea, pe cât posibil, a riscului de contagiune dintr-o zonă în cealaltă. În dimensiunea micro se majorează tendinţele de majorare a capitalului, se introduce, pentru prima dată, efectul de pârghile, urmând a se da şi o definiţie unitară. Introducerea schimbării calitatative de abordare a sistemului bancar prin introducerea măsurilor de asigurare a macrostabilităţii. Aici vorbim, în principal, de rezervele suplimentare de capital, de amortizorul fix de conservare a capitalului, contraciclic”, a mai spus Olteanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor