Olivier Bailly: Barroso a insistat pentru regula ”50+1” pentru că aşa a decis Curtea Constituţională
alte articole
Purtătorul de cuvânt al CE, Olivier Bailly, a declarat joi că CE şi preşedintele Jose Manuel Barroso au insistat pentru respectarea regulii de ”50+1” pentru validarea referendumului de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu pentru că aceasta a fost decizia Curţii Constituţionale.
Întrebat de o reacţie oficială faţă de declaraţia lui Sir Graham Watson, preşedintele Liberalilor şi Democraţilor Europeni (ELDR), care a cerut explicaţii CE privind insistenţa respectării cvorumului pentru validarea referendumului privind suspendarea lui Traian Băsescu, Bailly a spus că nu există, dar Comisia Europeană a cerut în mod constat respectarea statului de drept şi a procedurilor constituţionale din România.
”Nu avem o reacţie faţă de această declaraţie care a fost făcută în timpul unei dezbateri”, a precizat purtătorul de cuvânt, adăugând că este binecunoscută poziţia Executivului european faţă de evenimentele din România, Comisia cerând în mod constant respectarea statului de drept şi a procedurilor constituţionale şi solicitând guvernului şi tututor forţelor politice să respecte deciziile CCR.
Olivier Bailly a mai declarat că Jose Manuel Barroso a insistat pentru ca referendumul să fie validat doar dacă prezenţa la vot este de 50+1, întrucât aceasta a fost o decizie a Curţii Constituţionale.
”Deoarece asta a spus CCR despre legea care ar trebui implementată în România şi avem încredere în Curtea Constituţională şi în Constituţia României ca fiind textul corect şi legal care stabileşte regulile în această ţară. Ca gardian al tratatelor europene, respectăm statul de drept şi considerăm Constituţia României drept cadrul legal” de luare a deciziilor, a subliniat Bailly, rugat să comenteze intervenţia lui Watson de miercuri din Parlamentul European.
”Preşedintele Barroso va avea posibilitatea să repete mesajele sale preşedintelui Băsescu, cu care se va întâlni mâine (n.r. - vineri) la Bruxelles şi premierului Ponta luni”, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Sir Graham Watson a declarat miercuri, în cadrul dezbaterii din PE privind situaţia de la Bucureşti, că va întreba Comisia Europeană de ce a insistat ca în România să se aplice regula cvorumului la referendumul de demitere a preşedintelui, în condiţiile în care în această regulă nu există în alte state din UE.