Băsescu: Vom urma recomandarea PE privind investigaţii referitoare la închisorile CIA

Traian Băsescu. (Administraţia prezidenţială)
Epoch Times România
12.09.2012

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că România va urma recomandarea PE privind noi investigaţii referitoare la închisorile CIA, în timp ce Dalia Grybauskaite a precizat că este treaba Procuraturii să decidă.

”O luăm ca pe o recomandare, o vom urma. Deocamdată, anchetele făcute au demonstrat că pe teritoriul României nu au existat închisori CIA”, a spus Traian Băsescu, rugat să comenteze rezoluţia de marţi a Parlamentului European.

”La iniţiativa mea, Parlamentul a făcut o investigaţie aprofundată în urmă cu doi ani privind posibilitatea funcţionării unor închisori CIA în Lituania (...) Au fost construite facilităţi în Lituania, dar nu avem nicio dovadă că au fost folosite pentru închisori, în special ca urmare a lipsei de cooperare din partea SUA”, a declarat, la rândul său, preşedintele Lituaniei, doamna Dalia Grybauskaite.

Ea a mai precizat că Procuratura va decide dacă se va redeschide sau nu investigaţia, în funcţie de existenţa unor dovezi suplimentare.

Parlamentul European a adoptat marţi o rezoluţie prin care cere României, Poloniei, Lituaniei, Marii Britanii şi altor state să continue investigaţiile privind închisorile CIA, care ar fi funcţionat pe teritoriile lor la începutul anilor 2000.

Adoptarea rezoluţiei survine la 5 ani după primele investigaţii ale PE asupra acestui subiect.

Raportul adoptat marţi în plenul PE prezintă noi dovezi privind abuzurile din închisorile CIA care ar fi funcţionat pe teritoriile mai multor ţări europene, printre care şi România.

Raportorul Hélène Flautre, din Grupul Ecologist, a precizat că, în pofida noilor dovezi privind încălcarea legilor europene, există încă întârzieri în stabilirea adevărului în mai multe ţări europene.

”În pofida unor presiuni considerabile din partea diferitelor ţări şi părţi, care au încercat să împiedice aceste dezvăluiri, raportul adoptat astăzi (n.r.-marţi) rămâne un rechizitoriu clar şi puternic al acestor abuzuri. Noile dovezi privind extrădări, centre ilegale de detenţie, tortură şi alte abuzuri sunt şocante şi nu pot fi ascunse sub preş”, a mai declarat raportorul.

Rezoluţia PE cere României, Poloniei, Lituaniei, Marii Britanii şi altor state europene să relanseze investigaţii independente asupra abuzurilor semnale şi să ia măsuri ferme.

În ceea ce priveşte România, raportul solicită autorităţilor judiciare să demareze o investigaţie independentă, ţinând cont de noile dovezi privind zboruri secrete între România şi Lituania.

De asemenea, Comisia Europeană ar trebui să coordoneze investigarea acestor abuzuri sistematice la nivel european. Şi Consiliul European ar trebui să admită că abuzurile au avut loc şi să ia măsurile necesare pentru a corecta situaţia.

În 2007, elveţianul Dick Marty, raportor al APCE, a publicat, pentru prima dată, un raport în care afirma că Polonia şi România au găzduit, cu bună ştiinţă, centre de detenţie ale CIA, între 2003 şi 2005.

Autorităţile române au negat în permanenţă aceste acuzaţii.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, social-democratul Toni Greblă, a declarat marţi că ar fi ”inutilă” reluarea anchetei de către o comisie parlamentară, atât timp cât nu apar noi indicii.

”Problema este că o comisie parlamentară care să ancheteze nişte fapte comise în urmă cu zeci de ani ar fi, după părerea mea, o comisie ineficientă. Trebuie să vedem dacă Parlamentul ne oferă argumente în plus, ne solicită şi ne ridică alte căi pe care să desfăşurăm noi sau alte autorităţi ale statului o verificare. Altfel, să verificăm ceea ce am mai verificat o dată şi să comunicăm acelaşi raport, nu cred că este cazul. Aşteptăm însă să vedem poate ne furnizează alte indicii, căi de urmat pe care să investigăm un anume fapt. Altfel, a relua ancheta este un lucru absolut inutil”, a precizat Toni Greblă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor