Oficialii serviciilor secrete europene avertizează cu privire la intensificarea unei campanii ruse de sabotaj

Polonia acuză serviciile secrete ruse de sabotaj în urma unui incendiu major care a mistuit centrul comercial Marywilska din Varşovia în 2024. (X - screenshot)
Redacţia
10.07.2025

În martie 2024, era aproape miezul nopţii când un şofer de camion, care se odihnea în cabina sa, a auzit zgomotul flăcărilor izbucnite într-un depozit din estul Londrei, unde erau stocate echipamente destinate Ucrainei, relatează AP News. A luat un extinctor şi a ieşit în grabă, dar, constatând că focul era prea puternic, s-a retras.

Când a sosit poliţia, agenţii au bătut la uşile unui bloc din apropiere, strigându-le locatarilor să evacueze clădirea. Părinţii şi-au luat copiii şi au fugit în stradă.

Aproximativ 30 de minute după izbucnirea incendiului, Dylan Earl, un britanic care a recunoscut că a organizat atacul, a primit un mesaj de la un bărbat despre care autorităţile britanice spun că era agentul său rus.

„Excelent”, scria acesta în limba rusă.

Marţi, un tribunal britanic a găsit trei bărbaţi vinovaţi de incendiere, în legătură cu complotul din martie 2024, despre care procurorii afirmă că a fost orchestrat de serviciile secrete ruse – ca parte a unei campanii de destabilizare în Europa, pe care oficialii occidentali o atribuie Moscovei şi aliaţilor săi. Alţi doi bărbaţi, inclusiv Earl, au pledat anterior vinovaţi pentru organizarea atacului.

Acesta este unul dintre cele peste 70 de incidente legate de Rusia, documentate de la invazia Moscovei în Ucraina, în februarie 2022.

Patru oficiali europeni din domeniul informaţiilor au declarat că sunt tot mai îngrijoraţi de riscul crescut de răniri grave sau chiar de decese, întrucât sabotorii neinstruiţi incendiază locuinţe şi afaceri, amplasează explozibili sau construiesc bombe artizanale. Conform datelor AP, anul trecut au avut loc 12 incidente de incendiere sau sabotaj grav, comparativ cu doar două în 2023 şi niciunul în 2022.

„Când începi o campanie, aceasta capătă o dinamică proprie şi devine tot mai violentă în timp”, a declarat un oficial de rang înalt dintr-o agenţie europeană de informaţii. Acesta, la fel ca alţi doi oficiali, a vorbit sub protecţia anonimatului, invocând motive de securitate.

Kremlinul nu a răspuns solicitărilor de comentarii cu privire la cazul din Marea Britanie. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat anterior că Moscova nu a primit „niciodată dovezi” care să susţină acuzaţiile potrivit cărora Rusia desfăşoară o campanie de sabotaj, afirmând că „respingem categoric orice acuzaţii”.

Recrutarea tinerilor amatori

Majoritatea sabotorilor acuzaţi că acţionează pentru Rusia sunt străini, inclusiv cetăţeni ucraineni. Printre aceştia se numără tineri fără antecedente penale, angajaţi adesea pentru sume de câteva mii de dolari, au precizat oficialii serviciilor de informaţii.

Un oficial de rang înalt a explicat că Rusia a fost nevoită să se bazeze tot mai mult pe astfel de amatori, după ce sute de spioni ruşi au fost expulzaţi din ţările occidentale, în urma unei operaţiuni de otrăvire a fostului ofiţer de informaţii rus Serghei Skripal, în Marea Britanie, în 2018. Aceasta a dus la moartea unei femei britanice şi a provocat o reacţie puternică din partea Occidentului.

„Rusia a trebuit să-şi schimbe modul de operare, trecând de la utilizarea ofiţerilor de informaţii de carieră la intermediari, creând astfel un sistem mai flexibil şi mai uşor de negat”, a precizat oficialul.

Documentele prezentate în procesul de la Londra oferă o imagine rară asupra modului în care sunt recrutaţi aceşti tineri.

Printre probe se numără transcrieri ale mesajelor dintre un bărbat, identificat de procurori drept agent al serviciilor secrete ruse, şi recrutul său, Dylan Earl, activ pe canalele Telegram asociate grupului Wagner – organizaţie de mercenari ale cărei operaţiuni au fost preluate de Ministerul rus Apărării în 2023.

Potrivit lui Kevin Riehle, lector în domeniul informaţiilor şi securităţii naţionale la Universitatea Brunel din Londra, serviciile secrete militare ruse – acţionând prin Wagner – s-ar fi aflat, cel mai probabil, în spatele complotului.

Recrutorul, care folosea pseudonimul „Privet Bot”, posta frecvent pe un canal Telegram, chemând oamenii să se alăture luptei împotriva Occidentului, a relatat Riehle în instanţă.

După ce a fost recrutat, Earl şi recrutorul său au comunicat în principal în limba rusă, folosind Google Translate pentru traduceri, potrivit capturilor de ecran de pe telefonul inculpatului. Mesajele oscilau de la foarte serioase la aproape comice.

Recrutorul i-a spus lui Earl, în vârstă de 21 de ani, că este „înţelept şi inteligent, în ciuda vârstei” şi i-a recomandat să urmărească serialul „The Americans”, despre agenţi sovietici KGB infiltraţi în SUA.

„Va fi manualul tău”, i-a scris recrutorul.

Într-un mesaj, Earl se lăuda cu presupuse legături – neconfirmate – cu Armata Republicană Irlandeză, cu „ucigaşi, răpitori, soldaţi, traficanţi de droguri, escroci, hoţi de maşini”, promiţând că va deveni „cel mai bun spion pe care l-ai văzut vreodată”.

Earl şi un alt bărbat au recrutat mai mulţi indivizi care s-au deplasat la depozit în noaptea atacului. Potrivit probelor, Earl nu i-a cunoscut personal pe aceşti bărbaţi şi nu este clar dacă a fost vreodată la faţa locului.

Ajunşi acolo, unul dintre ei a turnat benzină dintr-un bidon, a aprins o cârpă şi a aruncat-o pe lichidul inflamabil. Un alt bărbat a filmat întreaga scenă cu telefonul. Incidentul a fost surprins şi de camerele de supraveghere.

Depozitul aparţinea unei companii de vânzări prin corespondenţă, care trimitea provizii în Ucraina, inclusiv dispozitive Starlink, folosite de armata ucraineană pentru acces la internet prin satelit.

Aproximativ jumătate din conţinutul depozitului a fost distrus în incendiu, care a izbucnit la doar câţiva metri de Yevhen Harasym, şoferul camionului, şi aproape de o anexă şi un bloc de locuinţe.

Peste 60 de pompieri au intervenit.

„Am început să bat la toate uşile, ţipând din răsputeri: «E incendiu! Ieşiţi afară!»”, a declarat în instanţă Tessa Ribera Fernandez, care locuieşte în bloc împreună cu fiul său de doi ani.

O campanie tot mai periculoasă

Când Rusia a început campania de destabilizare după invadarea Ucrainei, actele de vandalism – cum ar fi distrugerea de monumente sau graffiti – erau cele mai frecvente, a afirmat un oficial european de rang înalt din domeniul informaţiilor.

„În ultimul an, acestea au evoluat spre incendieri şi tentative de asasinat”, a adăugat el.

Printre incidentele recente atribuite Rusiei, cu potenţial letal, se numără comploturi de plasare a explozibililor pe avioane de marfă – dispozitivele au explodat la sol – şi planuri de incendiere a centrelor comerciale din Polonia, Letonia şi Lituania.

Procurorii lituanieni au declarat că un adolescent ucrainean a participat la o tentativă de a planta o bombă într-un magazin IKEA din apropierea capitalei Vilnius, anul trecut. Dispozitivul a provocat un incendiu puternic în primele ore ale dimineţii, dar nimeni nu a fost rănit.

Mai multe incendii şi un complot de răpire

La scurt timp după incendiul din Londra, Earl şi complicii săi au discutat, prin mesaje, despre paşii următori.

Au vorbit despre incendierea afacerilor din Londra ale lui Evgeny Chichvarkin, un magnat rus care furniza echipamente Ucrainei.

„Hedonism Wines şi restaurantul Hide ar trebui transformate în cenuşă”, a spus Earl.

În mesaje, el oscila între a spune că nu „au nevoie” de victime şi a sugera că, dacă doresc „să rănească pe cineva”, pot adăuga cuie într-un dispozitiv exploziv improvizat. A menţionat, de asemenea, că deasupra magazinului de vinuri se aflau locuinţe.

Acest comportament reflectă o tendinţă observată de un înalt oficial din domeniul informaţiilor: intermediarilor le place să sugereze idei din ce în ce mai periculoase.

În timp ce serviciile secrete ruse încearcă să menţină un „control operaţional strict” – stabilind ţinte, aprobând metode şi cerând recruţilor să înregistreze actele de sabotaj – uneori „lucrurile scapă de sub control”, a afirmat Lotta Hakala, analist principal în cadrul Serviciului Finlandez de Securitate şi Informaţii.”

Se pare că exact acest lucru s-a întâmplat la Londra.

După incendiu, recrutorul rus i-a transmis lui Earl că „s-a grăbit să dea foc la acele depozite fără aprobarea mea”.

„Din această cauză, va fi imposibil să plătim pentru acest incendiu”, i-a spus el.

Cu toate acestea, recrutorul şi-a reafirmat intenţia de a ataca alte companii cu legături în Ucraina.

„Eşti pumnalul nostru în Europa şi te vom ascuţi cu grijă. Apoi te vom folosi în bătălii serioase”, a scris recrutorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor