Oficiali taiwanezi vizitează SUA pentru discuţii discrete cu apropiaţi ai viitoarei administraţii Trump [surse]

Clădirea Capitoliului SUA din Washington (Mădălina Vasiliu/The Epoch Times)
Redacţia
12.12.2024

Doi membri de rang înalt ai guvernului taiwanez se află în Statele Unite pentru a se întâlni cu persoane din echipa de tranziţie a preşedintelui ales Donald Trump, au declarat cinci surse pentru Reuters, în cadrul unui efort al Taiwanului de a stabili legături cu viitoarea administraţie.

Lin Fei-fan şi Hsu Szu-chien, ambii secretari generali adjuncţi ai Consiliului Naţional de Securitate al Taiwanului, şi mai mulţi membri ai personalului lor au călătorit în zona Washingtonului pentru a purta discuţii în cursul acestei săptămâni, au declarat sursele sub rezerva anonimatului.

Publicaţia citată afirmă că nu a reuşit să afle cine din partea SUA va participa la reuniunile respective.

Biroul prezidenţial al Taiwanului a declarat că vizita echipei de securitate naţională şi „schimburile” au fost o parte obişnuită a activităţii lor şi că nu are alte comentarii.

Citiți și Taiwanul în alertă. Afirmă că a detectat zeci de aeronave militare şi nave maritime chineze în apropierea insulei

Vizita lui Lin şi Hsu are loc în timp ce armata chineză şi-a intensificat activitatea în apropierea strâmtorii Taiwan, în ceea ce Taiwanul a declarat a fi un efort al Beijingului de a stabili o „linie roşie” pentru viitoarea administraţie Trump şi aliaţii SUA.

Una dintre surse a declarat că întâlnirile au avut loc cu persoane din cercurile de tranziţie ale lui Trump, dar nu ar include persoane nominalizate pentru funcţii de conducere în următoarea administraţie Trump, având în vedere sensibilitatea Beijingului faţă de orice discuţii între oficiali taiwanezi şi americani.

Întâlnirile sunt cu „republicani susceptibili să ocupe poziţii politice de nivel mediu” în administraţia Trump, a declarat o a doua sursă. O a treia sursă a declarat că este „sigur să spunem” că Lin şi Hsu s-au întâlnit cu echipa de tranziţie a lui Trump.

A patra sursă a adăugat că vizitele în Statele Unite la un astfel de nivel nu sunt rare şi urmăresc a se întâlni cu „prieteni vechi”, inclusiv persoane din cercul lui Trump.

Statele Unite nu au relaţii diplomatice oficiale cu Taiwanul, o insulă guvernată democratic pe care China comunistă o revendică a fi drept teritoriu propriu. Taiwanul respinge pretenţiile de suveranitate ale Beijingului, afirmând că doar poporul insulei îşi poate decide viitorul.

Citiți și Taiwanul ridică nivelul de alertă, după ce China a desfăşurat 90 de nave în apele din regiune

Context

Victoria electorală a lui Trump în noiembrie a stârnit speranţă în Taipei că acesta va adopta o poziţie dură faţă de China, dar şi îngrijorare, având în vedere comentariile sale conform cărora insula ar trebui să plătească SUA pentru apărarea sa.

Trump a numit numeroşi susţinători ai Chinei în posturi-cheie în viitoarea sa administraţie, inclusiv senatorul Marco Rubio în funcţia de secretar de stat, care a solicitat o interacţiune neîngrădită între oficialii din SUA şi Taiwan.

Aceste nominalizări au fost încurajatoare pentru Taipei, care ar putea încheia noi contracte mari de armament pentru a arăta că ia în serios declaraţiile lui Trump conform cărora Taiwanul ar trebui să plătească bani pentru „protecţie” Statelor Unite.

Angajamentul de până acum dintre Taiwan şi viitoarea administraţie pare să se încadreze într-o zonă gri de contact neoficial şi a fost discret. Aceasta reprezintă o diferenţă faţă de perioada anterioară primului mandat al lui Trump, când, în decembrie 2016, cu o lună înainte de inaugurarea sa, acesta a avut o convorbire telefonică cu preşedintele de atunci al Taiwanului, Tsai Ing-wen.

Citiți și China comunistă susţine că ia "măsurile necesare" pentru a-şi apăra suveranitatea asupra Taiwanului

Acea convorbire a marcat prima dată din 1979 când un preşedinte ales al SUA a vorbit cu preşedintele insulei, o mişcare care a înfuriat China.

Înaintea celei de-a doua sale inaugurări, programată pentru 20 ianuarie, CBS News a relatat miercuri că Trump l-a invitat pe Xi să participe la eveniment, ceea ce ar fi fără precedent pentru un lider chinez.

Tabăra preşedintelui ales şi China nu au răspuns imediat solicitării de a comenta raportul, dar Trump a declarat într-un interviu acordat NBC News vinerea trecută că „se înţelege foarte bine” cu Xi şi că au „comunicat chiar săptămâna aceasta”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor