Taiwanul ridică nivelul de alertă, după ce China a desfăşurat 90 de nave în apele din regiune
Taiwanul şi-a ridicat luni nivelul de alertă, afirmând că China a instituit şapte zone de spaţiu aerian rezervat şi a desfăşurat flote navale şi nave ale pazei de coastă în ceea ce o sursă de securitate a descris ca fiind primele exerciţii militare pe o mare parte din apele regiunii, potrivit Reuters.
Un oficial de rang înalt din domeniul securităţii din Taiwan a declarat că, în prezent, China are aproape 90 de nave ale marinei militare şi ale gărzii de coastă în apele din apropierea Taiwanului, în sudul insulelor japoneze şi în Mările Chinei de Est şi de Sud, din care aproximativ două treimi sunt nave ale marinei militare.
Se aşteaptă ca China, care revendică Taiwanul guvernat în mod democratic ca teritoriu propriu, să lanseze o altă rundă de exerciţii ca răspuns la călătoria preşedintelui taiwanez Lai Ching-te în Pacific, care a inclus escale în Hawaii şi în teritoriul american Guam, au declarat surse de securitate pentru Reuters.
China a înfiinţat şapte „zone rezervate temporar” ale spaţiului aerian la est de provinciile Fujian şi Zhejiang din estul ţării sale, a precizat Ministerul Apărării din Taiwan într-un comunicat, adăugând că aceste zone sunt valabile de luni până miercuri.
Astfel de zone sunt temporar rezervate şi alocate unui anumit utilizator pe parcursul unei perioade stabilite, deşi alte zboruri pot trece prin ele cu permisiunea controlorilor, în conformitate cu normele internaţionale.
La Washington, Casa Albă nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.
Oficialul din domeniul securităţii din Taiwan, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că amploarea desfăşurării marinei chineze şi a gărzii de coastă a fost mai mare decât cea a precedentelor două exerciţii majore din jurul Taiwanului din acest an, care au fost denumite „Joint Sword 2024-A” şi „Joint Sword 2024-B”.
„Pentru prima dată, acestea vizează întregul lanţ insular. Acestea sunt menite să realizeze o intimidare militară totală poziţionându-se pentru a controla partea interioară a lanţului insular”, a declarat sursa, referindu-se la o zonă care se întinde din Japonia prin Taiwan, Filipine şi până în Borneo, delimitând mările de coastă ale Chinei.
Armata taiwaneză a declarat că şi-a activat „exerciţiile de pregătire pentru luptă” în locaţii strategice, iar forţele sale navale şi navele gărzii de coastă monitorizează îndeaproape activităţile militare chineze.
„Orice acţiuni unilaterale şi iraţionale provocatoare ar putea afecta grav pacea şi stabilitatea în Indo-Pacific şi acest lucru nu va fi bine primit de comunitatea internaţională”, a declarat Ministerul Apărării din Taiwan.
"Hărţuirea zonei gri"
Motivul din spatele zonelor rezervate ale spaţiului aerian al Chinei era încă neclar, a declarat Wang Ting-yu, un deputat senior al Partidului Democrat Progresist, aflat la guvernare în Taiwan.
„Este probabil să desfăşoare activităţi militare sau este doar o alarmă falsă menită să exercite presiuni politice. Vă rog să fiţi o ţară vecină civilizată. Nu fiţi tot timpul un generator de probleme”, a declarat Wang, care conduce Comisia pentru apărare şi afaceri externe a parlamentului.
Într-o declaraţie separată, paza de coastă a Taiwanului a afirmat că şapte nave ale pazei de coastă chineze au efectuat „hărţuiri în zona gri” împotriva insulei încă de la începutul zilei.
China nu are dreptul să facă nicio intruziune sau acţiune de aplicare a legii în apele Taiwanului, iar Taipeiul are dreptul de a lua măsurile necesare ca răspuns, a declarat paza de coastă.
Potrivit Taipei-ului, China a folosit tactici de tip „zonă gri”, care nu se apropie de o luptă reală, pentru a testa şi a pune sub presiune forţele taiwaneze, inclusiv misiuni zilnice ale forţelor aeriene şi navale în jurul insulei şi patrule regulate ale pazei de coastă.
Beijingul îl consideră pe Lai ca pe un „separatist” şi a respins apelurile sale repetate la discuţii. Lai şi guvernul său resping pretenţiile de suveranitate ale Beijingului, afirmând că numai poporul taiwanez îşi poate decide viitorul.
Sabotajul Chinei în jurul Taiwanului, precum şi în zona disputată a Mării Chinei de Sud, a sporit temerile legate de un posibil conflict.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, vorbind luni marinarilor americani la baza navală Yokosuka din Japonia, a declarat că China este singura ţară din lume care are intenţia şi, din ce în ce mai mult, capacitatea de a schimba ordinea internaţională bazată pe reguli.
„Şi, prin urmare, dorim ca această regiune, această zonă să rămână deschisă libertăţii de navigaţie şi capacităţii de a zbura pe cer şi pe căile aeriene internaţionale ori de câte ori dorim”, a adăugat el.