Oficiali americani: Submarin nord-coreean dispărut de pe “radare”

Oficialii americani au susţinut că Phenianul a pierdut contactul cu unul dintre submarinele sale, în mijlocul unor exerciţii militare comune americano-sud-coreene ce se desfăşoară în prezent în regiune.
Un vehicul de asalt amfibiu (st), un submarin (centru) şi o navă de debarcare a Marinei sud-coreene sunt văzute din portul sud-esti Pohang, 7 martie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
12.03.2016

Conform unor rapoarte publicate sâmbătă, submarinul, de clasă necunoscută, a fost văzut ultima dată operând în largul coastei nord-coreene la începutul acestei săptămâni.

Rapoartele au citat oficiali militari ca afirmând că sateliţii, avioanele şi navele americane de spionaj monitorizează în prezent Marina nord-coreeană în timp ce îşi caută submarinul dispărut.

US Naval Institute (USNI) News a declarat că se crede că submarinul nord-coreean s-a scufundat. Coreea de Nord nu a confirmat incidentul şi nu a comentat asupra raportului.

Un oficial al Ministerului sud-coreean al Apărării, al cărui nume nu a fost menţionat în rapoarte, a precizat că ţara sa analizează informaţiile.

Rapoartele privind submarinul nord-coreean dispărut au ieşit la iveală în condiţiile în care Phenianul a emis un nou avertisment împotriva Coreei de Sud şi a Statelor Unite cu privire la exerciţiilor lor militare comune desfăşurate în prezent în regiune.

Agenţia oficială de ştiri nord-coreeană KCNA a citat o declaraţie din partea şefilor armatei, care au avertizat că Phenianul va ataca preventiv grupurile inamice implicate în exerciţiile militare respective.

Declaraţia mai susţinea că Nordul a plănuit să răspundă la aceste exerciţii printr-o „operaţiune de eliberare a Coreei de Sud, inclusiv a capitalei Seul” cu un „război fulger de precizie maximă”.

În plus, Coreea de Nord a lansat joi câteva rachete balistice de rază scurtă în mare, într-o aparentă reacţie la exerciţiile militare comune ale SUA şi Coreei de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor