Kerry cere Iranului să ia decizii grele. SUA este pregătită să renunţe la negocieri

Un acord nuclear iranian este posibil în această săptămână dacă Iranul face nişte “alegeri grele” necesare. În caz contrar, SUA este pregătită să renunţe la negocieri, a declarat duminică secretarul de stat american John Kerry
Secretarul american de stat John Kerry împreună cu Chuck Hagel (Alex Wong / Getty Images)
Andrei Popescu
06.07.2015

Un acord nuclear iranian este posibil în această săptămână dacă Iranul face nişte “alegeri grele” necesare. În caz contrar, SUA este pregătită să renunţe la negocieri, a declarat duminică secretarul de stat american John Kerry, conform Reuters.

Adresându-se duminică în cadrul unei pauze a procesului de negociere cu ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif, Kerry a declarat că mai trebuie rezolvate “câteva dintre cele mai dificile chestiuni”.

“Dacă se vor lua nişte decizii grele în următoarele câteva zile, dacă se vor lua rapid, atunci putem să obţinem un acord în această săptămână; în caz contrar nu vă vom obţine un acord”, a declarat Kerry în Viena, unde au loc discuţiile dintre Iran, SUA şi alte cinci puteri mondiale.

Miniştrii de externe din Marea Britanie, China, Franţa, Germania şi Rusia au început să sosească duminică seara în Viena, în condiţiile în care marile puteri încearcă să respecte termenul limită de marţi în privinţa încheierii unui acord nuclear iranian final, care ar putea sfârşi un conflict care se coace de 12 ani.

Kerry a declarat că negociatorii încearcă să respecte termenul limită, în timp ce alţi diplomaţi au susţinut că discuţiile vor putea rata ziua de 9 iulie, data la care administraţia Obama trebuie să prezinte un acord Congresului SUA. Acordul va fi apoi supus unei evaluări timp de 30 de zile.

Acordul în discuţie va cere Iranului să îşi restricţioneze cea mai sensibilă activitate nucleară a sa timp de un deceniu, în schimbul uşurării sancţiunilor internaţionale care i-au afectat exporturile de petrol şi economia.

Administraţia preşedintelui Barack Obama, care a fost acuzată de membrii republicani ai Congresului şi de Israel, că face prea multe concesii, este pregătită să abandoneze negocierile, a adăugat Kerry.

Oficialii europeni au declarat la rândul lor că este sarcina Iranului să încheie un acord. După ce a sosit în Viena, ministrul francez de externe Laurent Fabius a declarat reporterilor că principala întrebare este aceea dacă Iranul îşi va lua “angajamente clare” asupra chestiunilor nerezolvate.

Diplomaţii americani şi iranieni s-au întâlnit duminică în cea de-a 6-a zi consecutivă pentru a încerca să rezolve obstacolele în faţa unui acord nuclear, incluzând momentul în care se vor ridica sancţiunile împotriva Iranului şi ce fel de activităţi de dezvoltare şi cercetare avansată va putea acesta să întreprindă.

La rândul său, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că SUA şi marile puteri negociază un acord deficitar. "se pare că negocierile în dosarul nuclear al Iranului au drept rezultat colapsul, nu reuşita" ar fi declarat el, conform biroului de presă al guvernului israelian.

Agenţia iraniană de ştiri semioficială Fars a citat un oficial senior iranian afirmând că s-a redactat aproximativ 70% dintr-o anexă de 32 de pagini la acordul de bază. Acordul în sine este aşteptat să includă o înţelegere politică însoţită de 5 anexe.

Oficialul iranian a mai declarat că problemele rămase nerezolvate includ centralele de îmbogăţire a uraniului de la Fordow şi Natanz, reactorul său nuclear cu apă grea din Arak aflat în proces de construire, precum şi activităţile iraniene de dezvoltare şi cercetare.

Pe lângă sancţiuni, alte puncte nerezolvate includ activităţile de cercetare şi dezvoltare în vederea creării de centrifuge avansate, mecanismele viitoare de monitorizare a activităţii nucleare iraniene şi o investigaţie amânată a ONU asupra posibilelor dimensiuni militare ale cercetării nucleare iraniene trecute.

Oficiali seniori din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, organismul ONU pentru monitorizare a activităţilor nucleare, plănuiesc o vizită în Iran în această săptămână, susţine Reuters.

Puterile aflate în negocieri suspectează că Iranul încearcă să dezvolte arme nucleare. Iranul susţine că programul său nuclear are doar scopuri paşnice precum producerea de izotopi utilizaţi în domeniul medical şi generarea de electricitate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor