Oettinger: "În reţelele de socializare nu sunt controlate defăimările, minciunile. Oare nu este nevoie de un control?"

Venit în vizită la Bucureşti, Oettinger a ridicat problema verificării discursului propagat pe internet, întrebându-se dacă nu este nevoie de un control.
Günther Oettinger
Günther Oettinger (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Comisarul european pentru economia şi societatea digitală Günther Oettinger a declarat vineri, cu ocazia unei vizite la Bucureşti, că în reţelele de socializare nu sunt controlate defăimările, minciunile, discursul instigator la ură, astfel încât se ridică întrebarea dacă nu este nevoie de un control, relatează Mediafax.

Potrivit lui Oettinger, care a luat cuvântul în cadrul unei conferinţe organizate de Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională şi Ministerul Culturii, "războaiele viitorului nu vor mai fi purtate cu tancuri sau cu suliţe, ci se vor purta în reţele."

"De aceea importanţa siguranţei cibernetice este una foarte mare", a declarat comisarul european, referindu-se la revoluţia tehnologică digitală.

"Viitorul digital va cuprinde nenumărate platforme online şi reţele de socializare sau motoare de căutare. Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem astăzi este - care este cadrul de reglementare necesar pentru acest viitor digital. (...) În zona digitală, în reţelele de socializare nu sunt controlate defăimările, minciunile, discursul instigator la ură şi atunci întrebarea care se pune este că oare nu este nevoie de un control al discursului propagat pe internet, oare nu cumva trebuie să se verifice dacă discursul propagat pe internet nu degenerează, trebuie să se găsească un discurs la această întrebare.", a mai adăugat comisarul.

Oettinger a abordat şi subiectul pirateriei online, susţinând că operele pot fi furate de pe internet fără niciun fel de restricţii şi descărcate fără niciun fel de răspundere, context în care a anunţat că la nivel european se lucrează la o legislaţie nouă în domeniul drepturilor de autor.

"Suntem de părere că numai împreună, numai dacă vom avea o legislaţie, un cadru de reglementare agregat la nivel european vom putea să respectăm toate aceste reguli în relaţia cu firme precum Google sau youtube", a afirmat comisarul.

Oettinger a lăudat potenţialul "foarte mare" pe care îl are România în domeniul digital şi a invitat ţara noastră să fie alături "pe acest drum al digitalizării."