Occidentul sprijină 'doar declarativ' Ucraina în problema livrărilor de gaz rusesc (presa)
alte articole
Uniunea Europeană (UE) se află într-o situaţie complicată în ceea ce priveşte livrările de gaz rusesc: pe de o parte, ea se teme să nu rămână fără gaz la iarnă, pe de altă parte ea nu vrea să garanteze pentru Ucraina în ceea ce priveşte plăţile la gaz, dat fiind datoriile imense ale acesteia, comentează joi mass-media internaţionale, citate de RIA Novosti.
Potrivit publicaţiei americane The Fortune, UE este gata să le ofere autorităţilor ucrainene sprijin politic, însă nu doreşte să le susţină financiar, chiar şi într-o problemă atât de importantă pentru europenii înşişi precum este cea a soluţionării disputei cu Rusia în domeniul gazului.
În condiţiile unei prognozate recesiuni, UE nu este interesată în noi războaie economice şi perturbări în livrările de combustibil, comentează mass-media internaţionale. După ce Rusia a formulat noi cerinţe în negocierile din 21 octombrie şi i-a propus UE să garanteze pentru Ucraina că aceasta va plăti livrările de gaz rusesc, europenii s-au pomenit într-o situaţie complicată.
Pe de o parte, o dată cu apropierea iernii, europenii se tem să nu rămână fără gaz în perioada rece a anului, în condiţiile în care Ucraina ar putea prelua o parte din gazul destinat UE.
Confruntarea dintre Rusia şi Ucraina este o problemă delicată pentru UE, care primeşte prin Ucraina aproximativ a cincea parte din întreaga cantitate de gaz importată. Gigantul gazier 'Gazprom' a mai întrerupt livrările de gaz în 2006 şi 2009, din cauza disputelor cu Ucraina, fapt care la acea dată a lăsat fără căldură multe dintre locuinţele din Europa Centrală şi de Est, aminteşte The New York Times.
Pe de altă parte, în pofida temerilor sale, UE nu se grăbeşte să-i ofere Ucrainei sprijin financiar pentru ca aceasta să-şi poată soluţiona diferendul cu Rusia. În primul rând, după cum subliniază mass-media, instituţiile financiare internaţionale i-au acordat deja Kievului sprijin financiar: în mod concret Fondul Monetar Internaţional (FMI) i-a oferit Ucrainei cel puţin 17 miliarde de dolari, pentru stabilizarea bugetului, în condiţiile actualei crize economice, aminteşte The Christian Science Monitor.
Negociatorii au reuşit să ajungă la o înţelegere în legătură cu volumul plăţilor în avans şi al gazului livrat, iar acum principala problemă rămâne dacă UE va reuşi să ajute Ucraina să-i plătească datoriile la gaz.
Marţi, la Bruxelles a avut loc o nouă rundă de negocieri trilaterale pe marginea livrărilor la gaz, în format Rusia-Ucraina-CE, ai căror participanţi nu au reuşit nici de data aceasta să ajungă la un acord măcar pentru perioada rece a anului, până la sfârşitul lui martie.
Potrivit negociatorilor ruşi, problema-cheie rămâne acordarea de ajutor extern Ucrainei, pentru ca aceasta să poată face plăţile anticipate la gazul rusesc în noiembrie-decembrie (1,6 miliarde de dolari, la un volum de 4 miliarde de metri cubi).