Obama: Statele Unite vor trimite 3.000 de cadre militare pentru a combate criza epidemiei de ebola
alte articole
Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat, marţi, că Statele Unite vor spori ajutorul oferit ţărilor afectate de ebola, inclusiv prin trimiterea a 3.000 de cadre militare şi pregătirea a 500 de asistenţi medicali.
Virusul se ”răspândeşte rapid şi exponenţial”, a declarat Obama în faţa personalului Centrului de Control şi Prevenire a Bolilor.
”Dacă epidemia nu se opreşte acum, am putea să vedem sute de mii de oameni afectaţi”, a adăugat acesta, indicând că vor exista implicaţii serioase de securitate internaţională în cazul în care epidemia se răspândeşte peste graniţele ţărilor afectate din Africa de Vest.
Pe fondul acestor îngrijorări, Obama a declarat că va ordona armatei americane să stabilească un sediu comun al forţelor militare în Liberia pentru a coordona operaţiunile internaţionale, să construiască 17 unităţi noi de tratament şi să sprijine experţii medicali care sosesc în regiune.
Eforturile vor implica aproximativ 3.000 de cadre militare, potrivit Casei Albe. Personalul militar medical va începe pregătirea a 500 de asistenţi medicali pe săptămână, care să îngrijească pacienţii şi să prevină transmiterea virusului.
Răspunsul întârziat al Statelor Unite, la câteva luni după începerea epidemiei şi când aceasta este deja extinsă în Africa de Vest, pune sub presiune Casa Albă, forţând-o să implementeze deciziile cât mai repede posibil, au avertizat experţii.
Majoritatea cazurilor de ebola s-au înregistrat în Liberia, Sierra Leone şi Guineea. Sâmbătă, numărul infecţiilor raportate a ajuns la 5.000, chiar dacă multe dintre ele n-au fost confirmate prin teste în laborator, a anunţat marţi Organizaţia Mondială de Sănătate. Aproape jumătate din cei consideraţi infectaţi au murit.