Obama şi Merkel au salvat omenirea de la un atac terorist nuclear într-un joc interactiv
alte articole
În timpul summitului de la Haga pe marginea securităţii nucleare, şefii de stat prezenţi au simulat, într-un joc interactiv inedit, o situaţie de criză în urma unui atac terorist nuclear, notează cotidianul francez Le Figaro.
Barack Obama, Angela Merkel, David Cameron şi peste 20 de şefi de stat şi de guverne au salvat lumea, marţi, la Haga. Pe de altă parte, preşedintele francez Francois Hollande nu a avut ocazia să o facă, dat fiind că a fost nevoit să plece cu o zi înainte din Olanda, pentru a-şi salva majoritatea în alegerile locale din ţara sa.
Greii acestei lumi, reuniţi la Haga pentru Summitul Securităţii Nucleare (SSN), au fost supuşi unui scenariu de criză. Provocarea cu care s-au confruntat: o organizaţie teroristă internaţională a deturnat materiale fisionabile şi ameninţă să fabrice o bombă nucleară. Un scenariu ce aduce cu filmul 'War Games' din anii 1980. Pentru a contracara ameninţarea, şefii de stat erau înarmaţi cu o tabletă digitală. Fiecare trebuia să răspundă la întrebări cu variante multiple de răspuns. Răspunsurile, anonime, au fost ulterior puse în comun şi discutate.
Barack Obama, vizibil 'prins' de acest exerciţiu, a salutat creativitatea gazdei sale, premierul olandez Mark Rutte. Acest exerciţiu interactiv a constituit o mare premieră la nivel de şefi de stat. În mod obişnuit, la astfel de summituri, puternicii aceste lumi sunt chemaţi să ratifice declaraţii negociate din timp de experţi de-ai lor, pozând pentru o fotografie de grup şi profitând pentru a pune la cale întrevederi bilaterale.
Summitul Securităţii Nucleare, un proces lansat de Barack Obama în 2009, vizează să reducă ameninţarea terorismului nuclear. Numărul de ţări care deţin materiale fisionabile cu utilizare militară, precum uraniul îmbogăţit sau plutoniul, s-a redus în ultimii ani. Însă, peste 2.000 de tone de asemenea materiale sunt încă stocate în mai multe sute de situri în întreaga lume. Fără a pune la socoteală faptul că sutele de mii de surse radioactive destinate uzului civil ar putea fi deturnate pentru a fabrica 'bombe murdare'. Impactul sanitar al unei asemenea arme ce dispersează radioactivitate ar putea fi limitat, însă 'nivelul de frică pe care l-ar putea declanşa o asemenea bombă murdară nu este măsurabil', a avertizat Mark Rutte.
Din fericire, teroristul care ameninţa marţi planeta a fost neutralizat în câteva minute de Barack Obama şi de camarazii săi de joc.