Obama, în dizgraţia tinerilor americani

Cota de popularitate a preşedintelui american este la un nivel foarte scăzut, în special în rândul persoanelor mai tinere de 30 de ani.
Preşedintele SUA Barack Obama (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.12.2013

Cota de popularitate a preşedintelui american este la un nivel foarte scăzut, în special în rândul persoanelor mai tinere de 30 de ani. Acest lucru este firesc, în condiţiile în care, de la începutul crizei, tocmai acest segment al populaţiei a fost cel mai puternic afectat, notează web-site-ul The Daily Beast, preluat de Courrier International.

Acum este cvasi-oficial: chiar şi tinerii care au jucat un rol major în alegerea lui Obama ca preşedinte al SUA, în 2008 şi 2012, au obosit de acest preşedinte şi îi dezaprobă acţiunile. Exact ca persoanele mai în vârstă.

Potrivit unui sondaj al Quinnipiac, în prezent doar 36% dintre alegătorii cu vârste între 18 şi 29 de ani susţin activitatea preşedintelui Obama, în timp ce 54% o dezaprobă. În martie 2009, procentul tinerilor de 18-29 de ani care îl susţineau pe Obama era de 62%, iar cel care-l dezaprobau - de 20%.

'Copiii mileniului' sunt, poate, prea tineri, însă ei nu sunt idioţi, comentează The Daily Beast. După alegerea lui Obama, vremurile au devenit dure pentru americanii mai în vârstă, însă cel mai mult au avut de suferit persoanele mai tinere de 30 de ani. Acestea au cele mai ridicate 'şanse' de a deveni şomeri sau de fi nevoiţi să accepte un salariu de mizerie timp de decenii, în cazul în care îşi găsesc în cele din urmă un loc de muncă.

În 2008, Barack Obama a întrunit 66% din sufragii, în rândul persoanelor cu vârste între 18 şi 29 de ani. În 2012, el se situa la doar 60% din voturi pe acest segment de vârstă. Şi mai revelator este faptul că rata de participare a tinerilor alegători a scăzut între cele două scrutinuri: în 2012, Obama a atras cu 2,4 milioane de alegători mai puţin pe acest segment decât în 2008. Pur şi simplu, el nu a mai reuşit să-i facă pe tineri să meargă să-l voteze.

Cine ar putea să le reproşeze tinerilor că nu au vrut să se deplaseze la urne? Reforma sistemului de sănătate este pur şi simplu cireaşa de pe 'tarta mucegăită' pe care Obama a pregătit-o pentru tineri. S-ar putea replica faptul că a fost nevoie de o mare susţinere a economiei, însă, atunci când se compară promisiunile guvernului cu efectele acestui plan se constată un 'splendid eşec'.

Obama se prezenta drept un candidat al păcii şi libertăţii - lucru uşor de făcut pe fondul unor 'furioşi' precum Hillary Clinton în alegerile primare din 2008 şi John McCain în cele prezidenţiale - însă, odată devenit preşedinte, el a triplat numărul de soldaţi din Afganistan şi a încercat să prelungească prezenţa americană în această ţară, dar şi în Irak.

Potrivit The Daily Beast, Barack Obama a fost 'cu adevărat nul' în problema legalizării canabisului şi a tras de timp în problema căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, în timp ce aceste subiecte îi interesau tocmai pe tineri. În timpul primului său mandat, Obama a expulzat mai mulţi clandestini decât a făcut-o George W.Bush în opt ani de zile.

Dezvăluirile privind numeroasele atacuri cu drone aprobate de Obama, constituirea unei liste prezidenţiale de persoane ce trebuie eliminate, precum şi cele despre strângerea de informaţii telefonice şi interceptarea traficului pe internet nu inspiră în mod sigur sentimente foarte călduroase acestei generaţii foarte conectate la reţea.

Reacţia lui Obama la mareea neagră din Golful Mexic, cauzată de explozia platformei petroliere Deepwater Horizon în 2010, a fost una ezitantă, aproape inexistentă, iar proiectele sale în materie de energii alternative nu au dus la niciun rezultat, în timp ce fracturarea hidraulică, ce permite extracţia de petrol şi gaz de şist, a plasat SUA pe drumul unei cvasi-independenţe energetice, potrivit The Daily Beast.

În 2008, Barack Obama părea cel mai 'cool' tip de pe scena politică naţională după o bună perioadă de vreme, aproape 'ştiinţific conceput' pentru a plăcea tinerilor americani idealişti. El reprezenta combinaţia perfectă dintre un 'tată de vis' şi 'un frate mai mare', cu care să te poţi antrena pe terenul de baschet, care îţi poate vorbi, făcându-ţi cu ochiul, despre fumatul de marijuana sau care te poate conecta la o muzică un pic cam veche, dar totuşi cool.

Ei bine, toate acestea s-au sfârşit, totalmente, şi nu sunt semne că intrarea preşedintelui în dizgraţia tinerilor se va atenua în timpul care a mai rămas din cel de-al doilea mandat al său. Obama a eşuat în relaţia cu alegătorii tineri nu în pofida politicii sale, ci din cauza ei. Şi, o dată cu trecerea timpului, 'tatăl hipster' s-a transformat într-un 'moş tâmpit', a cărui autoritate este la fel de fermă ca şi incapacitatea sa de a face măcar un lucru bun, conchide, critic, The Daily Beast.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor