Obama nu îşi consolidează votul hispanicilor
alte articole
Având în vedere că mersul economiei nu progresa în modul dorit de Barack Obama şi că o parte considerabilă din voturi putea fi atrasă de la imigranţii recenţi cu rude în situaţie de ilegalitate, preşedintele lansa în iunie o strategie menită să-l neutralizeze pe rivalul său republican Mitt Romney. Această strategie se axa pe politica de imigraţie şi a fost cristalizată într-o lege care permitea imigranţilor ilegali, cu vârste de sub 30 de ani şi care au intrat în SUA cu copii, să rămână în ţară fără să le fie teamă că vor fi deportaţi, notează joi ziarul ABC.
Măsura viza circa 800.000 de persoane şi justifica numele primit de această lege, Dream Act, pentru că făcea accesibil aşa numitul vis american pentru sute de mii de persoane. Aşa cum anunţase Obama, această lege urma să facă politica de imigraţie 'mai echitabilă, mai eficientă şi mai justă'. De fapt, nimeni nu a scăpat din vedere că acest Dream Act căuta să consolideze victoria democraţilor în state esenţiale, precum Colorado, Nevada şi New Mexico, dar şi în altele decisive ca Virginia şi Florida. În acest ultim caz, Obama ar putea rămâne în continuare la Casa Albă dacă va învinge aici, dar ar putea la fel de bine să plece, dacă Romney va câştiga acest stat.
Toată lumea ştie că ceea ce se dorea era atragerea votului, în noiembrie, a celor 22 de milioane de hispanici, un colectiv care a votat deja în proporţie de 67% cu Obama în 2008, dar care nu a avut în ultimii ani cele mai bune relaţii cu Casa Albă. De fapt Obama a fost preşedintele care a dictat cele mai multe deportări de imigranţi ilegali din istoria SUA, fapt ce nu a dus la creşterea popularităţii sale între hispanici. Aparent, Dream Act a avut în primele luni un rezultat favorabil pentru Obama, iar un sondaj realizat de Bloomberg la jumătatea lunii iunie îi acorda deja un sprijin de 64% în rândul hispanicilor.
După două luni însă, există motive care dau de gândit că Dream Act nu a avut efectele dorite. Romney a răspuns imediat cu un discurs pronunţat în faţa Naleo, un grup de hispanici cu funcţii elective, declarând că se va ocupa să le ofere 'o soluţie pe termen lung care să înlocuiască măsura temporară a preşedintelui'. Iar susţinătorii lui s-au grăbit să relateze faptele pioase ale lui Romney faţă de imigranţii ilegali, din vremea când era episcop mormon.
Totuşi, cea mai mare problemă pentru Obama este rata şomajului în rândul hispanicilor care a ajuns la 11%, o cifră intolerabilă în SUA şi totul pare să indice că majoritatea ar putea vota impulsionaţi de criteriile economice. La aceasta se adaugă şi un sondaj publicat recent, care arată clar că 63% din populaţia ţării se opune ca imigranţii să poată obţine permise de conducere sau oricare alte avantaje publice, cum ar putea fi asistenţa medicală.
Cu alte cuvinte, Dream Act nu pare să-i fi decis în mod irevocabil pe hispanici să voteze pentru Obama şi că, în acelaşi timp, o mare parte a populaţiei ţării s-a săturat de avantajele acordate până acum imigranţilor ilegali. Ideea lui Obama părea bună în urmă cu câteva luni dar acum preşedintele riscă, nu numai să nu îşi consolideze votul, ci chiar să-şi îndepărteze categorii importante ale societăţii.