Obama îl atacă dur pe Putin. Lavrov acuză Occidentul. Putin îşi trimite emisarul la Kiev.

Preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin.
Preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin. (JEWEL SAMAD / AFP / GettyImages)

După ce miercuri, la sosirea la reuniunea din Mexic, preşedintele american a declarat despre protestele de la Kiev, că guvernul ucrainean este principalul factor responsabil care trebuia să se asigure că protestele se vor desfăşura paşnic, joi, în cadrul unei conferinţe de presă comune a liderilor nord-americani de la Toluca (Mexic), Barack Obama l-a avertizat pe omologul său rus să nu considere cele două state (Ucraina şi Siria - n.r.) "drept o tablă de şah a războiului rece", adăugând că "SUA se află de partea oamenilor".

"Perspectiva noastră nu este să vedem aceste lucruri ca o tablă de şah a războiului rece în care suntem în competiţie cu Rusia. Scopul nostru este să ne asigurăm că poporul ucrainean are posibilitatea să ia propriile decizii în ce priveşte viitorul său, şi poporul sirian are posibilitatea să ia decizii fără ca bombele să explodeze", a declarat preşedintele american.

Într-unul din cele mai directe comentarii de până acum cu privire la o presupusă implicare a Kremlinului în evenimentele din Ucraina, Obama a afirmat că "Avem, în situaţia de faţă, o ţară care a fost, în mod clar, subordonată Rusiei, altă ţară al cărei guvern este susţinut în prezent de Rusia şi unde poporul are în mod cert o părere şi o viziune diferită pentru ţara lor".

Obama, a lansat un neobişnuit atac personal la adresa preşedintelui rus, Vladimir Putin: "Cred că aceasta este o expresie a speranţelor şi aspiraţiilor popoarelor Siriei şi Ucrainei care recunosc libertăţile fundamentale - libertatea de expresie, libertatea întrunirilor, alegeri libere şi corecte - sunt drepturi fundamentale de care fiecare trebuie să beneficieze (...) Cred că dl Putin are o viziune diferită asupra multora dintre aceste libertăţi fundamentale şi nu cred că este vreun secret asupra acestui lucru", adăugând totodată că "situaţia din Ucraina vizează faptul dacă poporul ucrainean poate sau nu să îşi aleagă destinul".

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat joi Occidentul de ''dublu standard'' în politica faţă de Ucraina: ''Partenerii noştri occidentali — din Europa şi SUA — au aruncat toată vina pe puterea din Ucraina şi nu au calificat aşa cum era de aşteptat, aşa cum ar fi trebuit, acţiunile extremiştilor'', a afirmat şeful diplomaţiei de la Moscova, aflat într-o vizită la Bagdad.

''Ne îngrijorează foarte mult acest lucru, întrucât există standarde duble şi, totodată, ei (occidentalii) ameninţă cu sancţiuni şi nu numai că ameninţă, americanii deja le-au introdus, ceea ce creează încă un stimulent pentru opoziţie'', a mai declarat Lavrov.

Pe fondul degradării accentuate a situaţiei la Kiev, unde violenţele fără precedent începute marţi dimineaţă s-au soldat cu cel puţin 50 de morţi, autorităţile au luat decizia evacuării administraţiei prezidenţiale şi a agenţiei oficiale de presă Ukrinform, iar locuitorilor capitalei ucrainene li s-a recomandat să rămână la domiciliile lor din cauza prezenţei unor "elemente radicale înarmate" pe străzi.

Administraţia prezidenţială rusă a anunţat că preşedintele Vladimir Putin îl va trimite la Kiev pe Vladimir Lukin, la cererea preşedintelui ucrainean, pentru a media discuţiile dintre guvern şi opoziţie.

Pe fondul degradării accentuate a situaţiei la Kiev, unde violenţele fără precedent începute marţi dimineaţă s-au soldat cu cel puţin 50 de morţi, autorităţile au luat decizia evacuării administraţiei prezidenţiale şi a agenţiei oficiale de presă Ukrinform, iar locuitorilor capitalei ucrainene li s-a recomandat să rămână la domiciliile lor din cauza prezenţei unor "elemente radicale înarmate" pe străzi.

Uniunea Europeană pregăteşte un proiect de sancţiuni împotriva celor responsabili de violenţele din Ucraina şi, totodată, impunerea unui embargo privind livrările de armament către această ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe