Criza din Ucraina va afecta şi Republica Moldova (presă)

(photos.com)
Epoch Times România
20.02.2014

Criza din Ucraina poate afecta şi din punct de vedere politic, dar şi economic Republica Moldova, scrie joi Adevărul.

Experţii atenţionează că instabilitatea politică de la Kiev ar putea genera probleme şi în Republica Moldova, încurajând forţele rebele din Transnistria şi din Găgăuzia. 'Rusia este în continuare prezentă şi destul de activă în Republica Moldova. Embargoul vinurilor noastre continuă, în Găgăuzia sunt trimişi emisari care promovează integrarea euroasiatică. Negocierile în formatul 5+2 ar putea fi stopate, iar dacă Ucraina va merge pe varianta apropierii de Rusia, atunci poziţia Transnistriei se va întări şi administraţia de la Tiraspol va fi mai intransigentă în negocierile cu autorităţile legale', potrivit analiştilor citaţi de ziar.

'Violenţele de la Kiev, lovitură şi pentru economia Moldovei', mai titrează Adevărul, care observă că deja sunt probleme majore la exportul de mărfuri în Ucraina. Cei care au riscat şi au transportat marfa nu-şi pot recupera banii. În acelaşi timp, experţii consideră că blocajele la export ar putea duce la scăderea intrărilor de valută în ţară. 'În condiţiile actuale, aceasta va însemna noi presiuni asupra cursului de schimb al leului', explică economiştii.

Până acum câteva luni, Ucraina era privită de la Chişinău nu doar ca cel mai mare aliat al Republicii Moldova din cadrul Parteneriatului Estic, dar şi un spate de nădejde, care putea să o protejeze de 'tăvălugul antieuropean rusesc', comentează Ziarul Naţional. 'Însă zidul a căzut, din moftul unui şef de stat care a crezut că poate să trădeze fără să plătească - pentru că aşa 'se poartă' în această parte de lume. La nici 500 de kilometri de Republica Moldova, s-a dezlănţuit un adevărat război civil', potrivit ziarului.

Evenimentul Zilei Moldova atrage atenţia că în Republica Moldova corupţia a ajuns sa fie legală. Publicaţia dă exemplul unui poliţist care a fost demis pentru corupţie şi a fost repus în funcţie de către instanţa de judecată. Ziarul se întreabă care mai este rostul Centrului Naţional Anticorupţie, de ce se alocă sume enorme pentru dezvoltarea acestei instituţii, dacă la judecată li se dă dreptate infractorilor?

Şi Ziarul de Gardă atenţionează că justiţia din Republica Moldova riscă să rămână restantă, referindu-se la 'dosarul 7 Aprilie'. În curând se împlinesc cinci ani de la protestele anticomuniste din 7 aprilie 2009, dată la care, potrivit Codului Penal, expiră termenul de prescripţie în dosarele de tortură, în care fosta Alianţă pentru Integrare Europeană s-a obligat să facă şi lumină, şi dreptate. Ziarul se întreabă dacă '7 Aprilie 2009 este un dosar pierdut ori sacrificat'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor