Obama: 2014 "poate fi un an decisiv" pentru Statele Unite (video)

Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)

În discursul anual despre „Starea naţiunii”, preşedintele american Barack Obama a prezentat marţi seara (ora locală 21.00, miercuri 04.00, ora României), noi măsuri economice şi sociale pe care le vrea adoptate în 2014.

Obama a notat că 2014 "poate fi un an decisiv" pentru Statele Unite, după ani de convalescenţă datorată crizei economice.

Discursul lui Obama a fost ţinut în faţa celor 535 de congresmeni, membrilor Guvernului, judecătorilor Curţii Supreme şi comandanţilor armatei.

Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, anunţase anterior că discursul va prezenta numeroasele „obiective foarte ambiţioase” ale preşedintelui american şi că Obama va folosi toate mijloacele pe care le are la îndemână pentru a-şi exercita autoritatea şi a „avansa un program menit să îmbunătăţească şansele de reuşită” ale americanilor.

"Ca preşedinte, angajamentul meu este de a face ca Washingtonul să funcţioneze mai bine", a spus Obama, la începutul discursului său asupra Stării Uniunii în faţa ambelor camere ale Congresului.

În discurs Obama a vorbit despre o paletă extinsă de probleme de la relansarea economică şi crearea locurilor de muncă în SUA, reducerea poluării cu CO2, cursuri pentru studenţi, şomaj, obamacare şi până la rezolvarea sistemului de imigrare al SUA şi Ucraina.

Obama a declarat că pentru prima oară în peste un deceniu, oamenii de afaceri din lume afirmă despre China că nu mai este cel mai bun loc din lume pentru a investi, ci America. După cinci ani de eforturi susţinute, Statele Unite sunt mai bine plasate pentru secolul XXI decât orice altă ţară de pe planetă.

Obama a declarat că pentru prima oară în peste un deceniu, oamenii de afaceri din lume afirmă despre China că nu mai este cel mai bun loc din lume pentru a investi, ci America

Obama a anunţat şi mărirea salariului minim la 10,10 dolari/oră: "În următoarele săptămâni, voi semna un decret care va ordona întreprinderilor care beneficiază de contracte publice să acorde un salariu corect de cel puţin 10,10 dolari pe oră angajaţilor"

Printre problemele adresate de Obama a fost şi reforma imigraţiei: "Este timpul să reparăm sistemul nostru de imigraţie, care nu funcţionează. Republicanii şi democraţii din Senat au acţionat. Ştiu că membrii celor două partide din Cameră vor să facă acelaşi lucru. Economiştii independenţi spun că o reformă a imigraţiei va contribui la creşterea noastră economică şi va deduce reduce deficitele cu aproape o mie de miliarde în următoarele două decenii" a spus Obama.

Obama a mai vorbit şi despre Al-Qaeda: "Realitatea este că pericolul rămâne. Dacă am împins Al-Qaeda pe drumul înfrângerii, ameninţarea a evoluat pe măsură ce grupări afiliate Al-Qaeda şi alţi extremişti prind rădăcini în alte părţi ale lumii (...) În Yemen, în Somalia, în Irak şi în Mali, trebuie să continuăm să muncim cu partenerii noştri pentru a slăbi aceste reţele şi pentru a le face inoperante. În Siria, susţinem opoziţia care respinge programul reţelelor teroriste".

Preşedintele american a vorbit şi despre problemele din Ucraina: "În Ucraina, apărăm principiul potrivit căruia poporul are dreptul să se exprime liber şi paşnic şi trebuie să aibă un cuvânt de spus pentru viitorul ţării".

Casa Albă a oferit Live Stream al discursului pe site-ul său oficial, oferind o "versiune îmbunătăţită", care a afişat diagrame, grafice şi statistici discursului. Administraţia americană a început să ofere discursul anual despre „Starea naţiunii” în 2011, iar anul trecut 1 milion de americani l-au urmărit pe Obama în on-line, potrivit Casei Albe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe