JO 2014: SUA îşi sfătuieşte sportivii să nu poarte culorile naţionale în afara arenelor

Cercurile olimpice construite în faţa Aeroportului Internaţional din Soci, 8 ian 2014, Alder, Rusia.
Cercurile olimpice construite în faţa Aeroportului Internaţional din Soci, 8 ian 2014, Alder, Rusia. (Michael Heiman / Getty Images)
Epoch Times România
25.01.2014

Autorităţile din Statele Unite îi sfătuiesc pe sportivii americani care vor participa la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, în Rusia, să nu poarte îmbrăcăminte în culorile naţionale în afara incintelor în care au loc competiţiile, din cauza ameninţărilor teroriste.

Departamentul de Stat al SUA a publicat vineri o nouă avertizare în privinţa securităţii tuturor americanilor care se vor deplasa la JO 2014 (7-23 februarie), reamintind că un asemenea eveniment constituie "o ţintă atrăgătoare pentru terorişti", iar "acte de terorism se comit în continuare în Rusia, în special în nordul Caucazului".

"Cetăţenii americani trebuie să rămână vigilenţi şi să dea dovadă de bun simţ şi discreţie atunci când utilizează transportul public", repetă Departamentul de Stat, aşa cum a făcut-o deja la începutul lunii ianuarie.

Washingtonul este preocupat de o creşterea "alarmată" a ameninţărilor la adresa Jocurilor de la Soci, iar şeful Pentagonului, Chuck Hagel, a evocat vineri posibile "aranjamente" cu Rusia în cazul în cazul în care Statele Unite vor fi constrânse să-şi evacueze cetăţenii.

Departamentul de Stat a confirmat informaţia difuzată de Wall Street Journal, care a dezvăluit că responsabilii Comitetului olimpic american (USOC) au adresat sportivilor lor un memorandum în care le recomandă să evite purtarea echipamentului în culorile naţionale în afara stadioanelor din Soci, din cauza riscurilor legate de securitate.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Marie Harf a precizat că recomandările USOC au fost pregătite de ministerul afacerilor externe şi a recunoscut că acestea constituie o premieră pentru Jocurile Olimpice, însă, "ţinând cont de ameninţări, este vorba de un "sfat îndreptăţit".

"Dacă sunteţi un sportiv olimpic american, nu veţi dori probabil să faceţi publicitate în afara incidentelor" sportive, a argumentat oficialul american.

Miercuri, Casa Albă a vorbit de o creştere "îngrijorătoare" a ameninţărilor vizând Jocurile de la Soci, iar un înalt funcţionar a deplâns, într-o declaraţie acordată AFP, faptul că Moscova nu doreşte să împartă cu SUA informaţii legate de riscul unor eventuale atacuri.

Statele Unite şi-au manifestat de mai multe ori disponibilitatea de ajuta Rusia în asigurarea securităţii JO, un subiect aflat în centrul unei conversaţii telefonice care a avut loc marţi între preşedintele Barack Obama şi omologul său Vladimir Putin.

Pentagonul a anunţat, totodată, că este dispus să deplaseze mijloace aeriene şi navale, inclusiv două nave în Marea Neagră.

Chestionat vineri de presă, secretarul american al apărării, Chuck Hagel, a răspuns că "nu există o cerere din partea guvernului rus în privinţa unei asistenţe particulare", însă a a adăugată că, în cazul în care va fi necesară evacuarea cetăţenilor americani, vor fi convenite împreună cu ruşii aranjamentele necesare pentru a se face acest lucru. Însă, în ceea ce priveşte securitatea americanilor la Soci, Washington-ul "contează înainte de toate pe Rusia", a prevenit un alt responsabil american.

Într-o înregistrate video difuzată luni, islamiştii din Caucazul rus au ameninţat că vor comite atentate în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci, amplificând temerile după atentatele sinucigaşe din luna decembrie, de la Volgograd, în sudul Rusiei, soldate cu 34 de morţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor