SUA: Administraţia Obama avertizează că se întoarce spectrul unui alt default

Preşedintele american Barack Obama
Preşedintele american Barack Obama (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
23.01.2014

Spectrul de default a reapărut la Washington, administraţia Obama dând alarma şi cerând Congresului să ridice plafonul datoriei cât mai curând posibil.

Secretarul Trezoreriei SUA, Jack Lew, într-o scrisoare trimisă preşedintelui Camerei, republicanul John Boehner este invitat să acţioneze rapid, în termen de maximum două săptămâni. Riscul, de fapt, este ca Statul nu mai este în măsură să efectueze plăţile de la sfârşitul lunii februarie, începutul lunii martie aşa cum a fost estimat anterior.

Ultima criză a datoriilor a avut loc în toamna anului trecut, atunci când, împreună cu "shutdown"-ul (închiderea parţială a guvernului federal pentru lipsă de fonduri), SUA a ajuns la un pas de faliment tehnic. Default-ul a fost evitat datorită unei serii de măsuri extraordinare puse în aplicare de administraţia Obama, dar şi datorită unui acord cu Congresul, care în luna octombrie a suspendat ridicarea plafonului datoriei până la 7 februarie 2014.

Vechiul acord ar fi trebui să asigure solvabilitatea plăţilor Statului până la începutul lunii martie.

Dar calculul a fost greşit. Faptul este - declară Lew - că aceste previziuni sunt supuse în mod inevitabil schimbărilor. Cele mai recente informaţii ale Trezoreriei arată că deficitul creşte mai repede decât se estimează, aşa că nu trebuie să se depăşească data de 7 februarie pentru a ridica limita datoriei.

În scrisoarea sa, Lew explică faptul că urgenţa apare deoarece în această perioadă marjele de manevră a guvernului sunt mai puţin flexibile - luna februarie este luna în care încep să se facă rambursări de taxe. În mod inevitabil, în cuferele statului încep să scadă lichidităţile disponibile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor