Oamenii de ştiinţă folosesc nanoparticule pentru a controla de la distanţă creierul şoarecilor
Oamenii de ştiinţă de la Institute for Basic Science (IBS) din Coreea de Sud au dezvoltat o nouă modalitate de a controla minţile şoarecilor prin manipularea "comutatoarelor" activate de nanoparticule din creierul acestora cu ajutorul unui câmp magnetic extern.
Sistemul, denumit Nano-MIND (Magnetogenetic Interface for NeuroDynamics), funcţionează prin controlarea regiunilor vizate ale creierului prin activarea circuitelor neuronale, potrivit Futurism.com.
Deşi nu este primul experiment de "control al minţii" care implică animale, abordările anterioare s-au bazat în mod convenţional pe intervenţii chirurgicale invazive şi sisteme externe voluminoase care limitează mişcarea subiecţilor de testare, după cum subliniază Science Alert.
"Aceasta este prima tehnologie din lume care controlează în mod liber regiuni specifice ale creierului folosind câmpuri magnetice", a declarat Jinwoo Cheon, director al Centrului IBS pentru nanomedicină şi autor principal al unei noi lucrări publicate în revista Nature Nanotechnology.
"Ne aşteptăm ca acesta să fie utilizat pe scară largă în cercetare pentru a înţelege funcţiile creierului, reţele neuronale artificiale sofisticate, tehnologii bidirecţionale [interfaţă creier-computer] şi noi tratamente pentru tulburările neurologice", a adăugat el.
În cadrul experimentelor, cercetătorii au activat neuronii inhibitori din anumite zone ale creierului pentru a creşte apetitul şi comportamentele alimentare cu 100%. Prin excitarea acestor neuroni, echipa a putut, în schimb, să reducă cu 50% cantitatea de hrană consumată de şoareci.
De asemenea, cercetătorii au folosit sistemul pentru a activa selectiv receptorii responsabili pentru comportamentele materne din creierul şoarecilor femele care nu se reproduseseră.
Prin activarea acestor căi, şoarecii "şi-au intensificat semnificativ comportamentele de hrănire, cum ar fi aducerea puilor la cuibul lor, similar şoarecilor maternali", potrivit unui comunicat de presă.
Într-un al treilea experiment, cercetătorii au reuşit să activeze regiunile creierului responsabile pentru stimularea comportamentelor "prietenoase", încurajând şoarecii să se înţeleagă cu alţi şoareci dintr-o cameră mică pe care nu îi mai întâlniseră niciodată.
Oamenii de ştiinţă au manipulat neuronii prin răsucirea magnetică a unui mic dispozitiv pentru a trage sau împinge nanoparticulele implantate în creierul şoarecilor.
Cercetarea ar putea pune bazele unor noi tratamente bazate pe nanotehnologie pentru afecţiunile neurologice la om. Aceasta ar putea ajuta chiar şi la tratarea depresiei.