Oamenii de afaceri catalani resping posibilitatea secesiunii unilaterale a Cataloniei

Artur Mas, şeful executivului regional catalan.
Artur Mas, şeful executivului regional catalan. (David Ramos / Getty Images)

Oamenii de afaceri catalani au lansat un apel pentru obţinerea unui acord în privinţa revendicărilor secesioniste din Catalonia şi resping posibilitatea de a lua poziţie în cadrul acestora, cu toate că se declară îngrijoraţi, semnalează marţi cotidianul El Pais, pe baza unui raport elaborat de compania de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC).

Preşedinţii şi consilierii marilor corporaţii catalane nu sunt dispuşi nici să accepte 'separarea unilaterală a statului' şi nici o eventuală ieşire din Uniunea Europeană, după cum reiese din raportul menţionat. Acesta, care cuprinde viziunea oamenilor de afaceri catalani asupra mai multor chestiuni legate de locurile de muncă, finanţe, infrastructură sau turism, i-a fost predat şefului guvernului regional catalan, Artur Mas.

Oamenii de afaceri catalani recunosc că dezbaterea secesionistă referitoare la Catalonia nu i-a afectat deocamdată, însă mulţi dintre ei vorbesc totodată despre faptul că situaţia 'a început să se resimtă în relaţiile economice cu restul Spaniei'. 'Ei cer insistent ca părţile să ia loc la masa negocierilor înainte de a se ajunge la confruntare', explică directorul PwC din Catalonia, Xavier Brossa.

Chestiunea cheie este poziţia Cataloniei în UE. Oamenii de afaceri, constată cotidianul spaniol citat, califică drept 'dezastru, dramă sau catastrofă' o eventuală excludere a regiunii din spaţiul european.

În privinţa soluţiilor, peste 31% dintre cei care au participat la studiu spun că este nevoie de un acord între guvernul spaniol şi cel regional catalan, 26,7% consideră că referendumul privitor la autodeterminare, programat la 9 noiembrie, ar trebui să aibă loc, 22,2% cred că ieşirea din impas ar trebui să ia în considerare 'întărirea finanţării comunităţilor autonome spaniole', şi alţi 15,6% propun reformarea Constituţiei. Numai 4,4% dintre oamenii de afaceri catalani susţin independenţa regiunii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe