Oameni de afaceri din România s-au arătat interesaţi de extinderea colaborării cu parteneri din Republica Moldova
alte articole
Conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova a avut astăzi o întrevedere cu o delegaţie din România, în cadrul căreia s-a discutat despre extinderea relaţiilor de colaborare dintre oamenii de afaceri, în special, în zona de sud a ţării noastre.
Ionel Constantin, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Vaslui, în cursul discuţiilor, s-a referit la necesitatea facilitării parteneriatelor dintre întreprinzătorii de pe cele două maluri ale Prutului, prin participarea şi organizarea forumurilor economice, expoziţiilor, vizitelor de afaceri, implementarea proiectelor notează moldpres.
În context, Genţiana Şerbu, Consul General al României la Cahul, a asigurat partea moldavă de toată susţinerea sa, accentuând că, pe lângă relaţiile de colaborare în domeniile cultural şi educaţional, misiunea diplomatică se implică activ şi în extinderea cooperării economice dintre Moldova şi România. "Deşi Consulatul a fost deschis cu doi ani în urmă, am participat şi am desfăşurat mai multe activităţi de amploare în regiunea de sud a Republicii Moldova, în cadrul cărora au fost abordate toate aspectele de ordin economic", a menţionat sursa citată.
La rândul său, preşedintele CCI a Republicii Moldova, Gheorghe Cucu, a remarcat că relaţiile de colaborare economică cu România sunt foarte importante pentru ţara noastră. "România se află printre principalii parteneri economici ai ţării noastre. La capitolul export, se plasează pe locul al doilea, după Rusia, iar la import, pe locul al treilea - după Rusia şi Ucraina. În anul trecut, volumul livrărilor de mărfuri autohtone în România a constituit 376,4 milioane dolari SUA şi a fost în creştere faţă de anul 2010, cu 52,8 la sută. În aceeaşi perioadă, importul de mărfuri şi produse din România pe piaţa moldavă a fost estimat la 574,2 milioane dolari SUA, sau cu 48,5 la sută mai mare, comparativ cu anul precedent", a accentuat Gheorghe Cucu.
Preşedintele CCI a mai subliniat că în prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate aproximativ 500 de întreprinderi cu capital românesc. Cu toate acestea, investiţiile române în ţara noastră sunt foarte modeste. "CCI de mai mult timp încearcă să valorifice potenţialul şi oportunităţile oferite de zona de sud a ţării, fiind deschisă pentru colaborare", a subliniat sursa citată.
La finalul întrevederii, părţile au convenit să îşi consolideze eforturile pentru a organiza un Forum Agricol Internaţional la Cahul, la mijlocul lunii iunie curent.