Oameni ai legii din Moldova, reţinuţi pentru trafic de influenţă şi corupţie

Un procuror din Moldova susţinând că ar avea influenţă asupra judecătorilor de la CSJ, contra unei sume de bani urma sa contribuie la modificarea pedepsei unor poliţişti condamnaţi la închisoare.
Reţinere. (cna.md)
Ştefan Sârbu
31.08.2017

Un procuror al Procuraturii de Circumscripţie Chişinău a fost reţinut miercuri de procurorii anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), în cadrul unui dosar de trafic de influenţă. În acelaşi dosar au mai fost reţinuţi un poliţist din Ialoveni şi alţi doi foşti poliţişti pentru corupere activă. Urmărirea penală a fost pornită în baza denunţului unui intermediar care avea rolul de transmitere a banilor către procuror. În urma percheziţiilor, de la domiciliul procurorului au fost ridicate mii de euro transmise sub controlul ofiţerilor CNA.

Potrivit CNA şi materialelor cauzei, procurorul ar fi susţinut că are influenţă asupra unor magistraţi de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) şi că îi poate convinge să aplice pedepse cu suspendarea executării pedepsei în privinţa unor poliţişti, condamnaţi anterior la privaţiune de libertate pentru corupere pasivă. Cu scopul de a corupe judecătorii, procurorul ar fi cerut 15 000 de euro, dintre care a primit 10 000 de euro. Poliţiştii totuşi au fost condamnaţi la închisoare, după ce judecătorii CSJ au respins recursurile avocaţilor acestora prin care se solicită suspendarea condiţionată a executării pedepselor penale faţă de cei doi.

În baza celor menţionate, oamenii legii au constatat existenţa bănuielii privind comiterea de către procurorul din Procuratura de Circumscripţie Chişinău a traficului de influenţă. Concomitent cu acţiunile procurorului, care afirma că are influenţă asupra judecătorilor, au fost documentate acţiunile ilegale ale poliţiştilor, care sunt bănuiţi de săvârşirea coruperii active, prin transmiterea către procuror a sumei de 10 000 de euro pentru „influenţarea magistraţilor".

Procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au efectuat miercuri mai multe percheziţii la persoanele vizate în dosar. În urma acţiunilor de urmărire penală, de la domiciliul procurorului au fost ridicate 8500 de euro, care au fost pretinse de făptuitor pentru influenţă şi transmişi sub control. În prezent, cele patru persoane sunt reţinute pentru 72 de ore şi plasate în izolatorul CNA.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi bănuiţii urmează se fie pedepsiţi potrivit Codului penal al RM pentru corupere activă cu închisoare de la 3 la 7 ani şi cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale, iar pentru traficul de influenţă cu amendă în mărime de la 2000 la 3000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor