Un moldovean a decedat subit în penitenciar. Opinie: Arestul e o bâtă în mâinile ignoranţilor

Activişti de drepturile omului, precum şi rudele unui bărbat decedat subit în arest preventiv cer autorităţilor de la Chişinău explicaţii privind moartea acestuia. Administraţia penitenciarului susţine că persoana a decedat în urma unei pneumonii.
Penitenciar din Moldova
Penitenciar din Moldova (facebook.com)

Un bărbat în vârstă 31 de ani s-a stins din viaţă în timp ce se afla în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău fiind diagnosticat cu pneumonie. Rudele anunţate la 3 zile după deces acuză oamenii legii că l-ar fi bătut. Bărbatul primise mandat de arestare pentru 30 zile, pentru că ar fi depăşit viteza, iar la întocmirea procesului verbal despre contravenţie ar fi insultat inspectorii de patrulare.

Decesul suspect al persoanei aflate în custodia statului a stârnit un val de nemulţumiri şi reacţii dure ale activiştilor pentru drepturile omului la adresa administraţiei Penitenciarului nr.13 dar şi a autorităţilor R. Moldova.

Astfel, experta de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Nadejda Hriptievschi, atenţionează că este un caz care necesită o investigaţie şi monitorizare minuţioase, şi cere ca Mecanismul Naţional de Prevenire a Torturii de pe lângă Oficiul Avocatului Poporului să vină cu informaţii cât mai rapid posibil.

“Ce se întâmplă în ţara asta? L-a oprit pe un şofer poliţia de patrulare, s-au certat şi i s-a aplicat arest pentru 30 de zile! De ce să ţii omul în arest pentru 30 de zile?! Pentru că e un om simplu fără protecţie?! Şi apoi omul la 31 de ani moare în penitenciar?! Pneumonie?! Nu putem lăsa să treacă asemenea incidente”, a adăugat experta.

Avocata Nicoleta Hriplivîi Caminschi comentează situaţia, menţionând că arestul a devenit un dezastru şi o epidemie în R. Moldova. „Cum să ajungi la conştiinţa celor responsabili? Arestul nu mai este o măsură preventivă excepţională, ci o bâtă în mâinile unor ignoranţi şi inculţi în domeniul juridic, dar şi a celor cu interese criminale.”

Reprezentanta Amnesty International Moldova, Cristina Pereteatcu punctează că este şocată de cele întâmplate în Moldova şi de puterea celor care se joacă cu legea.

Internautul Iurie Malai se întreabă retoric: „Execuţii în stil filipinez? Dacă nu-i putem prinde, îi omorâm? Şi dacă-i prindem, tot îi omorâm?”

De menţionat că Oficiul Avocatului Poporului anunţă că s-a autosesizat pe marginea cazului privind decesul bărbatului în Penitenciarul nr. 13. “Despre rezultatele investigaţiilor şi recomandările adresate autorităţilor de resort se va comunica la etapa finalizării verificărilor.”

În context, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu scrie pe pagina sa de socializare că oamenii nu mai sunt în siguranţă în Moldova şi cere explicaţii miniştrilor Justiţiei şi Afacerilor Interne, precum şi investigarea urgentă şi corectă a cazului tragic. “Regimul ucide! Nu doar la figurat, dar şi la propriu. Oamenii care trebuie să fie protejaţi de stat sunt terorizaţi de el, iar cei care trebuie să asigure securitatea cetăţenilor ne ucid, simţindu-se deasupra legii. Ori noi înlăturăm regimul, ori el ne ucide pe noi.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe